24 februari

Händelser

24 februari 1389 utkämpades Slaget vid Åsle där Margareta Valdemarsdotters trupper besegrade Albrekt av Mecklenburg. Margareta, som redan var drottning av Danmark och Norge, utropades där med till ”Sveriges fullmäktiga fru och husbonde” (alltså ungefär drottning). Detta var första steget mot det som 1397 blev Kalmarunionen, d v s unionen mellan Danmark, Norge och Sverige24 februari 1933 bildades Riksförbundet för sexuell upplysning RFSU. Elise Ottesen-Jensen var förbundets första ordförande fram till 1959. Förbundets tidning Ottar är uppkallad efter henne.24 februari 1981 offentliggjorde brittiska hovet att Prins Charles hade förlovat sig med Lady Diana Spencer.24 februari 1992 gav Sveriges riksbank ut den första 20-kronorssedeln med porträtt av författarinnan och nobelpristagaren Selma Lagerlöf.

Födda

24 februari 1827 föddes Lydia Becker, brittisk amatörbiolog, amatörastronom och ledare för den tidigaste brittiska rörelsen för kvinnlig rösträtt. Hon är främst känd som redaktören för tidningen Women’s Suffrage Journal mellan 1870 och 189024 februari 1837 föddes spanska poeten Rosalía de Castro, som genom sina nostalgiska dikter lyfte det lågt ansedda galiciska språket.24 februari 1877 föddes Ettie Rout, sjuksköterska från Nya Zeeland och aktivist som tjänstgjorde i Frankrike under första världskriget. Som volontär under kriget blev hon medveten om spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar bland soldater vilket hon försökte uppmärksamma. Även efter kriget drev hon kampanjer för sexuell hälsa vilket gjorde henne till en kontroversiell person i många läger.24 februari 1887 föddes Mary Ellen Chase, amerikansk lärare och författare24 februari 1903 Gerd Enequist, Professor i kulturgeografi24 februari 1910 Marianne Löfgren, Skådespelare24 februari 1956 föddes Judith Butler, amerikansk professor som utvecklat teori om social konstruktion av kön och sexualitet samt queerbegreppet

Döda

24 februari 1976 Viveka Starfelt, Författare24 februari 2009 Cecilia Nettelbrandt, Politiker, riksdagsledamot, ambassadör24 februari 2020 dog matematikern Katherine Johnson, 101 år gammal. Hon var bland annat anställd vid NASA och hennes beräkningar av omloppsbanor för rymdfarkoster var avgörande för att de första amerikanska bemannade rymdfärder skulle kunna genomföras.
Hon är en av personerna som porträtteras i filmen “Dolda tillgångar” från 2016.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s