23 februari

Händelser

23 februari 1932 blev Julieta Lanteri, feministisk politiker och Argentinas första kvinnliga läkare, påkörd av en bil och svårt skadad. Hon togs till sjukhus i Buenos Aires men avled två dagar senare. Över 1000 personer kom till hennes begravning. Senare framkom att föraren som kört på henne var en politisk meningsmotståndare och känd våldsverkare. Polisen hade dolt detta i sin utredning och kallat det för en olyckshändelse

23 februari 1972 betalade kommunistiske mjölkbonden Roger McAfee borgensumman på drygt 100 000 dollar för aktivisten Angela Davis. Hon hade suttit häktad i mer än ett år, misstänkt för att vara inblandad i ett blodigt gisslandrama, som inträffat i augusti 1970.
Under tiden som gått sedan hon misstänkts för brottet hade en stor internationell proteströrelse uppstått för att få Davis frigiven.
I juni 1972 frikändes hon på alla punkter

Födda

23 februari 1868 föddes Anna Hofman-Uddgren, skådespelare, varietéartist,
manusförfattare, teaterledare och regissör. Hon var direktör för populära revyteatern Kristallsalongen i Stockholm. Hon kallas ibland för svensk films första kvinnliga regissör

23 februari 1916 föddes Retta Scott, amerikansk konstnär som var den första kvinnan som erhöll offentligt erkännande som animatör på Walt Disney Animation Studios.
Hon tecknade bland annat för filmerna Bambi, Fantasia och Dumbo.

23 februari 1918 föddes Maja Ekelöf, svensk städerska och författare som 1970 debuterade med den samhällskommenterande romanen “Rapport från en skurhink” som var skriven i dagboksform. 1987 fick hon Ivar Lo-priset.

Döda

23 februari 1957 dog Marika Ninou, armenisk-grekisk sångerska, 35 år gammal, efter att hon året innan insjuknat i cancer. Hon var en mycket populär sångerska med stort tonomfång som sjöng så kallad rembetiko-musik.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s