20 februari

Händelser

20 februari 1935 blev danskan Caroline Mikkelsen den första kvinnan att sätta sin fot på den Antarktiska kontinenten.

20 februari 1942 dömdes amerikanska rekordsättande piloten och nazisten Laura Ingalls för att ha agerat som tysk spion i USA.

Födda

20 februari 1805 föddes Angelina Grimke, skribent, talare, politisk aktivist och förespråkare för kvinnlig rösträtt. Hon gjorde sig, tillsammans med sin syster, känd som en av få slaverimotståndare från amerikanska Södern

20 februari 1893 föddes Gabrielle Petit, belgisk Röda Kors-volontär och spion för britterna under första världskriget som avrättades av tyskarna 1916. Efter krigsslutet hyllades hon som en nationalhjältinna i Belgien.

20 februari 1941 föddes Buffy Sainte-Marie, kanadensisk-amerikansk sångerska, låtskrivare och människorättsaktivist. Buffy Sainte-Marie är bland annat känd för sina sånger om den amerikanska ursprungsbefolkningen och för sitt arbete för ursprungsfolks rättigheter.1983 vann hon en Oscar för bästa sång då hon varit med och skrivit låten “Up Where We Belong” som sjöngs av Joe Cocker och Jennifer Warnes till filmen En officer och gentleman.

20 februari 1952 föddes svenska uppfinnaren Petra Wadström som ligger bakom uppfinningen Solvatten. Solvatten är en portabel vattenrenare som renar vatten med hjälp av solljus. 2013 fick Wadström Polhemspriset för sin uppfinning, ett pris som få andra kvinnor fått.

Döda

20 februari 1778 dog dr. Laura Bassi, italiensk vetenskapskvinna och första kvinna i världen anställas som universitetslärare.

20 februari 1972 dog tysk-amerikanska fysikern Maria Goeppert-Mayer efter en hjärtinfarkt. Hon mottog 1963, Nobelpriset i fysik “för upptäckter beträffande atomkärnornas skalstruktur”. Hon blev 65 år gammal.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s