19 februari

Händelser

19 februari 1910 släpptes Mary Mallon, en av historiens mest kända smittspridare av tyfoidfeber, ur tvångskarantän för första gången. Mary arbetade som kokerska i olika familjer i New York-området som alla hade drabbats av tyfoid och några hade avlidit i sjukdomen. Hon vägrade erkänna att hon hade något med smittan att göra och sattes därför i tvångskarantän i över 3 år. Då hon släpptes fick hon lova att aldrig mer arbeta med mat vilket hon bröt inom några år då hon 1915 började arbeta i köket på ett sjukhus.När 25 personer på sjukhuset smittats och flera dött arresterades hon och sattes återigen i tvångskarantän till hennes död 1938

19 februari 1963 publicerade Betty Friedan boken “Den feminina mystiken” som fick den feministiska rörelsen att växa och spridas i USA.

19 februari 2002 blev amerikanska bobåkaren Vonetta Flowers den första svarta kvinnan att vinna en guldmedalj vid ett olympiskt vinterspel. Hon vann guldet i tvåmanna-bob tillsammans med piloten Jill Bakken. Flowers hade tidigare varit en lovande friidrottare och hade tävlat i längdhopp och som sprinter. Hon hade varit med i uttagningarna till sommar-OS både 1996 och 2000 men inte kommit med i laget. Hon började istället med bob efter att hennes make, inspirerad av filmen “Cool runnings”, testade att tävla i bob. I samband med den testtävling som han skulle delta i så skadade han knät och Flowers tog istället hans plats i boben. Några månader senare var hon med i det amerikanska landslaget med siktet inställt på OS i Salt Lake City 2002. Efter guldet tog hon paus från sporten under en period och födde tvillingar. Redan 2003 var hon tillbaka och 2004 vann hon bronsmedalj i VM.

Födda

19 februari 1841 föddes tyska författaren Frieda Amerlan

19 februari 1867 föddes Annie Nathan Meyer, amerikansk författare och förkämpe för akademisk utbildning för kvinnor.Hon grundade bl a 1889 ett college för kvinnor vid Columbia University i New York, Barnard College, då Columbia vid tiden inte antog kvinnor.

19 februari 1867 föddes svenska journalisten och författaren Ida Bäckmann som bland annat blev känd för sina böcker om Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf.

19 februari 1877 föddes Gabriele Münter, tysk expressionistisk konstnär och en förgrundgestalt för Münchens avant-gardescen i början av 1900-talet.

19 februari 1878 föddes norsk-svenska skådespelerskan Harriet Bosse som bl a var en stjärna vid Dramaten i flera år. Hon var gift tre gånger i korta äktenskap med, i tur och ordning, August Strindberg, Gunnar Wingård och Edvin Adolphsson.

Döda

19 februari 1123 el. 1133 dog bysantiska kejsarinnan Eirene Doukaina som misslyckades med att få dottern Anna att efterträda maken på tronen

19 februari 1716 dog Dorothe Engelbretsdatter författare av psalmer och poesi som ofta beskrivs som Norges första kvinnliga författare.

19 februari 1806 dog engelska poeten och översättaren Elizabeth Carter, 88 år gammal. Hon var medlem av kvinnliga sällskapet Bluestockings.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s