18 februari

Händelser

Födda

18 februari 1516 föddes Maria I som i folkmun är mer känd som Bloody Mary. Hon var dotter till Katarina av Aragonien och Henrik VIII. Under hennes tid som Englands drottning lät hon döda många meningsmotståndare när hon återinförde katolicismen, där av öknamnet Bloody Mary.

18 februari 1826 Lea Ahlborn, medaljgravör och den första svenska kvinnan i statlig tjänst.

18 februari 1855 föddes Marie Stritt, tysk kvinnorättsaktivist och ledare för flera kvinnorrättsorganisationer. År 1904 stod hon värd för den internationella kvinnokonferensen i Berlin, och 1920 var hon Tysklands representant vid den internationella kvinnokonferensen i Genève.

18 februari 1878 föddes Blanche Ames-Ames amerikansk rösträttsaktivist, konstnär och uppfinnare. Hon uppfann bland annat en anordning som kunde fånga lågflygande stridsflygplan baserad på hur sytråd kan fastna i en symaskin och få den att stanna.
Hennes man var botaniker och hon gjorde botaniska illustrationer med otroliga detaljer med hjälp av ett mikroskop. Tillsammans med sin make gjorde hon upptäcktsresor i bland annat Sydamerika och Karibien för att hitta nya sorter av orkidéer. Hon var en otrolig teknisk talang och sägs bland annat en gång ha lagat förgasaren på parets bil med hjälp av en hårnål och en revolverkula när bilen gått sönder på en av deras upptäcktsresor i Mexikanska djungeln.

18 februari 1881 föddes Gerda Kjellberg som var en av Sveriges första kvinnliga läkare, venereolog, och aktiv i kampen mot prostitution och veneriska sjukdomar

18 februari 1881 Hildur Sandberg, Medicinstudent, studentpolitiker

18 februari 1887 Harriet Löwenhjelm, Författare, konstnär

18 februari 1902 Ingeborg Erixson, Författare, poet

18 februari 1918 föddes Lilian Bader som 1941 blev den första svarta kvinnan att ta värvning i det brittiska flygvapnet. Hon var mekaniker inom Women’s Auxiliary Air Force (WAAF). Det var då den enda delen av militären som accepterade kvinnor av västindiskt ursprung.

18 februari 1922 föddes Helen Gurley Brown amerikansk författare och affärskvinna som var chefredaktör för tidskriften Cosmopolitan i 32 år. Hon skrev böcker som propagerade för att kvinnor skulle bli ekonomiskt oberoende från män och sexuell frihet utanför äktenskapet. Hennes bok “Sex and the Single Girl” från 1962 har inspirerat till karaktärerna i tv-serierna “Sex and the City” och “Mad Men”. Hon gjorde om tidningen Cosmopolitan från ett litterärt familjemagasin till en tidning för moderna singelkvinnor i karriären

18 februari 1931 föddes amerikanska författaren Toni Morrison som 1993 mottog Nobelpriset i litteratur.

18 februari 1933 föddes Yoko Ono, japansk-amerikansk avantgardekonstnär, artist, fredsaktivist och feminist.

18 februari 1934 föddes Audre Lorde, lesbisk feminist, människorättsaktivist och poet. I flera av sina diktsamlingar skildrar hon lesbisk kärlek och lyfter marginaliserade gruppers upplevelser.

Döda

18 februari 1960 Elsa Stenhammar, Körledare, dirigent, musiklärare

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s