16 februari

Händelser

16 februari 1488 gifte sig 11-åriga Louise av Savojen med den franske kungens kusin Karl av Orléans. De fick två barn tillsammans och influerad av den italienska renässansen så såg hon till att barnen fick en omfattande utbildning och satte upp ambitiösa mål för dem.
1496 blev hon änka och flyttade då med barnen till det franska hovet.
1514 gifte sig hennes son med den franska kungens dotter och utnämndes då till tronföljare och redan 1515 tog sonen över tronen.
Louise var politiskt mycket aktiv och agerade för att stärka sin egen och sonens makt. Under flera perioder vikarierade hon som regent i sonens ställe och grundlade under en sådan period en allians med det Osmanska riket som kom att bli relativt långvarig. Hon är också känd för att att undertecknat den så kallade Damfreden i Cambrai 1529 där hon och Margareta av Österrike slöt fred mellan Frankrike och det tysk-romerska riket.

Födda

16 februari 1709, Henrika Juliana von Liewen, Hovdam, salongsvärdinna, hattpartist

16 februari 1883 föddes Elizabeth Craig, journalist från Skottland som skrivit mängder av kokböcker som gavs ut under mitten av 1900-talet. Hennes böcker har satt standardrecepten för många klassiker i det brittiska köket.

16 februari 1906 föddes Vera Menchik, ryskfödd brittisk-tjeckisk schackspelare som 1927 blev första kvinnliga världsmästare i schack. Hon behöll titeln år efter år fram till sin död 1944 då hon dog i en bombräd under kriget.

16 februari 1906 Eva von Zweigbergk, Journalist, barnbokskritiker

16 februari 1919 Hedda Lindahl, Politiker, sjukvårdsminister

16 februari 1928 Monica Boëthius, Journalist

Döda

16 februari 1728 dog grevinnan Aurora von Königsmarck, denna kringresande adelsdam hade bland annat ofta lyft vikten av utbildning för kvinnor i olika sammanhang. Hon hade också år 1683 uppfört en pjäs med helkvinnlig amatörensemble i Stockholm på uppdrag av drottning Ulrika Eleonora. Detta var troligen den första pjäs som uppfördes exklusivt av kvinnor i Sverige

16 februari 1733 Ulrika Eleonora Stålhammar, Levde som man och ingick äktenskap med en kvinna

16 februari 1772 Margareta Elisabeth Roos, Soldat, tog värvning iklädd manskläder

16 februari 1935 Carolina Benedicks-Bruce, Konstnär, skulptör, rösträttskvinna

16 februari 1943 halshöggs amerikansk-tyska anti-nazisten Mildred Fish-Harnak, på order av Hitler. Hon var formellt dömd för att ha spionerat för Sovjet.

16 februari 2016 Gunhild Kyle, Professor i kvinnohistoria

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s