15 februari

Händelser

15 februari 1848 nekade domstolen i Boston, Massachusetts 5-åriga afro-amerikanska flickan Sarah Roberts att gå i en skola för vita. Fallet blev prejudikat för den segregeringspolicy som sedan kom att råda i 100 år i många stater. “Separate but equal” kallades det… I Massachusetts förbjöds dock segregerade skolor redan 1855. Även det efter en dom som utgick från fallet Sarah Roberts.

15 februari 1879 godkände USA:s president Rutherford B. Hayes en lag som tillät kvinnliga advokater att förhandla vid USA:s högsta domstol.

15 februari 1927 hade filmen “It” med stumfilmsstjärnan och stilikonen Clara Bow i huvudrollen. Hon kom att kallas “The It girl” efter det vilket senare blev ett begrepp.

15 februari 1936 vann norska konståkerskan Sonja Henie sitt tredje raka OS-guld och blev därmed ett av konståkningshistoriens största namn. Förutom denna bedrift vann hon också 10 VM-guld och blev filmstjärna i Hollywood som en av de högst betalda under 30-40-talen.

Födda

15 februari 1820 föddes kvinnorörelseledaren Susan B. Anthony, en av de viktigaste personerna i kampen för kvinnors rättigheter i USA. I 4 av USA:s delstater firas 15 februari som en helgdag för att påminna om kvinnors rättigheter och rösträtt.

15 februari 1910 föddes polska socialarbetaren Irena Sendler som räddade 2500 judiska barn från Warszawas getto under andra världskriget. Barnen smugglades bl a ut ur gettot i lådor och förseddes med falska identiteter. Barnen fördes sedan i säkerhet hos kristna familjer. Hon gömde info om barnens riktiga identiteter så att de inte skulle förlora sina judiska identiteter och så familjer sen kunde återförenas. 1943 upptäcktes hennes verksamhet av Gestapo och hon torterades svårt. Hon lyckades dock fly och levde sen under falskt namn till krigsslutet

15 februari 1940 Veronica Nygren, Textilkonstnär, modedesigner, professor

15 februari 1943 föddes Griselda Blanco, colombiansk knarkbaron känd som “The Cocaine Godmother” för hennes smuggelaffärer mellan USA & Colombia. Hennes våldsamma smuggelnätverk omsatte under 70-80-talet ca 80 000 000 USD per månad.

Döda

15 februari 1944 dog Anna Gustafson, folkbildare och rösträttskvinna som 1892 blev länsmejerska i Norrbotten. Hon kom att spela en avgörande roll för moderniseringen av länets mjölkhantering genom att stärka sammanslutningen mellan mejerier och verka för utbildning av mejerskor.

15 februari 1984 Eva von Zweigbergk, Journalist, barnbokskritiker

15 februari 2002 Margreth Måård, Sångare, revyartist

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s