13 februari

Händelser

13 februari 1021 meddelades att den illa omtyckta tyranniske kalifen av Egypten Al-Hākim bi-amri ʾllāh, försvunnit spårlöst under natten. Makten övertogs i praktiken (dock ej officiellt) av systern Sitt al-Mulk, som under lång tid haft konflikter med brodern. Under 2 år fungerade hon sedan som förmyndarregent för sin minderåriga brorson. Som regent var hon populär och lyckades stabilisera landet och förbättra ekonomin.
I efterhand anser många att det var Sitt al-Mulk som lät mörda sin bror efter en av deras många konflikter. Eftersom brodern infört så många restriktioner för rikets innevånare och då han tycks ha drabbats av storhetsvansinne så är dock historieskrivningen relativt välvilligt inställd till Sitt al-Mulks brott.
Sitt al-Mulk avled år 1023 53 år gammal.

13 februari 1633 uteslöts änkedrottning Maria Eleonora ur drottning Kristinas förmyndarregering och förlorade rätten att uppfostra sin dotter. Detta sades vara enligt avlidne kung Gustav II Adolfs vilja men inget testamente fanns skrivet om frågan.

13 februari 1689 utsågs Maria II till regent av England tillsammans med maken Vilhelm III efter att hennes far Jakob II avsatts

13 februari 1881 publicerade aktivisten Hubertine Auclert första numret av den feministiska tidningen La Citoyenne i Paris.

13 februari 1907 stormade 400 suffragetter det brittiska parlamentet i London. Kvinnorna var indelade i 14 grupper som krossade fönster och kedjade fast sig vid byggnaden. 60 kvinnor arresterades medan 15 lyckades ta sig in i lobbyn. Demonstrationen utlöstes av att kungen hållit ett tal dagen innan där han helt undvikit att tala om rösträtt för kvinnor. Men, redan innan detta hade suffragetterna delat in sig i kvasimilitära grupper för att kunna genomföra demonstrationer med mer våldsam taktik.

13 februari 1953 svors journalisten Maria de la Cruz in i den chilenska senaten. Hon var första kvinna i landet att ta plats i senaten. Hennes politiska karriär tog dock slut efter några månader då hon anklagades för smugglingsbrott, något som senare visade sig vara falskt.

13 februari 1968 vann svenska längdåkaren Toini Gustafsson sitt andra OS-guld vid OS i Grenoble. Distansen var 5 km. Några dagar innan hade hon också vunnit guldet på 10 km. Efter OS-framgångarna 1968 fick Toini Gustafsson motta Bragdguldet.

Födda

13 februari 1457 föddes Maria av Burgund, regerande hertiginna av Burgund mellan 1477-1482

13 februari 1879 föddes Sarojini Naidu, indisk feminist, författare och politisk ledare som bl a arbetade med Gandhi https://t.co/mOjMOdzZTv

13 februari 1907 föddes filippinska sångerskan Katy de la Cruz, känd som den filippinska jazzens drottning som debuterade vid 7 års ålder.

13 februari 1950 Eva Remaeus, Skådespelare, programledare

Döda

13 februari 1542 avrättades Katarina Howard, drottning av England gift med Henrik VIII, för anklagad för otrohet och förräderi. Katarina Howard var Henrik VIII:s femte hustru och den andra som avrättades. Anne Boleyn hade halshuggits 6 år tidigare. Samma dag avrättades även hennes kammarjungfru Jane Boleyn som varit gift med Anne Boleyns bror

13 februari 1848 Sophie von Knorring, Författare

13 februari 1933
Elisabeth Kuylenstierna-Wenster, Författare, översättare

13 februari 1942 Louise von Bahr, Gymnastikdirektör

13 februari 1958 dog Christabel Pankhurst, engelsk suffragett som tillsammans med sin mor Emmeline och syster Sylvia ledde rösträttsrörelsen

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s