12 februari

Händelser

12 februari 1909 grundades National Association for the Advancement of Colored People, en av de mest betydelsefulla organisationerna i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Medgrundare var bl a journalisten Ida B Wells och läraren Mary Church Terrell.

12 februari 1983 genomförde ca 400 kvinnor i den pakistanska staden Lahore en demonstration mot en ny lag som skulle jämställa två kvinnors vittnesmål med en mans vid rättegångar och därmed i praktiken halvera kvinnornas värde som medborgare.
Demonstrationen genomfördes på initiativ av Pakistan Women Lawyers’ Association, WAF och hade lyckats samla kvinnor från olika grupper och klasser i staden. Lagen var en i raden av lagar och regler som motarbetade kvinnors rättigheter som införts under militärregimens styre.
Demonstrationen, som genomfördes framför Högsta domstolen, möttes av våld från polisen och många av aktivisterna skadades.

Födda

12 februari 1855 föddes Fannie Barrier Williams, aktivist och utbildare som arbetade för att stärka afroamerikaners rättigheter i samhället. Hon arbetade bland annat för att öka afroamerikaners representation i olika organisationer och kommittéer.

12 februari 1881 föddes ryska prima ballerinan Anna Pavlova, som blev internationellt känd och turnerade runt hela världen.

12 februari 1945 föddes Maud Adams, svensk skådespelerska och fotomodell mest känd för sina roller i Bond-filmerna “Mannen med den gyllene pistolen” (1974) och “Octopussy” (1983). Hon var även statist i en tredje Bond-film, “Levande måltavla” (1985).

Döda

12 februari 1233 eller 1234 dog drottning Ermengarde de Beaumont, ca 63 år gammal. Hon var gift med kung Vilhelm av Skottland och även om få detaljer om hennes liv är kända så är det känt att hon utövade stort politiskt inflytande, särskilt efter att hennes make blivit sjuk.

12 februari 1554 avrättades Lady Jane Gray dömd för förräderi. Året innan var hon drottning av England i nio dagar i opposition mot Maria I.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s