8 februari

Händelser

8 februari 1943 tillfångatogs den 17-åriga jugoslaviska partisanen Lepa Radić av tyska nazister. Radić hade varit efterlyst bland annat för att ha gömt vapen för partisangrupper som planerade motstånd mot nazisterna.
Hon hade satts i fängelse redan 1941 tillsammans med andra familjemedlemmar men lyckades fly tillsammans med sin syster. De båda gick med i en stridande motståndsgrupp där Radić bland annat arbetade som sjukvårdare.
När hon greps så dömdes hon omedelbart till döden. Tyskarna erbjöd att skona henne om hon avslöjade sina kontakter bland partisanerna men hon vägrade. Hon avrättades genom hängning den 10:e eller 11:e februari 1943.
1951 fick hon postumt den jugoslaviska utmärkelsen Nationalhjälteorden

8 februari 1969 visades första avsnittet av tv-serien Pippi Långstrump skriven av Astrid Lindgren med Inger Nilsson i huvudrollen.

Födda

8 februari 1782 föddes Malla Silfverstolpe svensk författare och salongsvärdinna som skrev memoarer med ett persongalleri från den svenska kultureliten. Hennes salongsaftnar i Uppsala besöktes av så väl societeten som kända vetenskapsmän och utländska gäster

8 februari 1850 föddes amerikanska författaren Kate Chopin som skrev populära noveller om kvinnor i södern och kreolska miljöer

8 februari 1865 Mathilda Lundberg, Läkare, klinikföreståndare

8 februari 1874 Elisabet Barnekow, Konstnär, konsthistoriker

8 februari 1879 föddes Maud Slye, amerikansk patolog som bl a forskade kring hur arvsanlag påverkade risken för att få cancer.

8 februari 1907 föddes Astrid Kindstrand, svensk lärare och journalist som 1938 blev den första kvinnan att läsa upp TT-nyheterna i Sveriges Radio. Nyhetsuppläsningen orsakade en folkstorm av missnöjda lyssnare som ringde in till radion för att klaga.

8 februari 1931 föddes megastjärnan Shadia, egyptisk sångerska och skådespelerska. Hon spelade in över 100 filmer under sina glansdagar på 1950- och 60-talet. Ofta gjorde hon lättsamma dramakomedier men hon behärskade även tyngre roller. Hon hade också flera hits som sångerska!

Döda

8 februari 1587 avrättades skotska drottningen Maria Stuart genom halshuggning då hon anklagats för flera konspirationer mot sin kusin Elisabeth I. Hon hade hållits fången i England i nästan 20 år innan avrättningen. Många av Europas monarker härstammar från Maria Stuart.

8 februari 1932 Maria Stenkula, Lärare, skolgrundare

8 februari 1834 Johanna Lohm, Lärare, skolgrundare

8 februari 1936 dog Elma Danielsson, 70 år gammal, svensk journalist och redaktör på tidningen Arbetet. Hon var en facklig pionjär som var en av grundarna av den första socialdemokratiska kvinnoorganisationen i Sverige, Kvinnliga arbetareförbundet, som bildades i Malmö 1888.

8 februari 1974 dog Elsa Stenudd, 79 år gammal. Hon var lärare och rektor i Sundsvall under första hälften av 1900-talet. Hon var djupt engagerad i kvinno- och kulturfrågor och var en drivande kraft i Sundsvalls föreningsliv.

8 februari 1990 Barbro Bäckström, Konstnär, skulptör

8 februari 2008 Eva Dahlbeck, Skådespelare, författare

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s