4 februari

Händelser

4 februari 1866 öppnade Mary Baker Eddy, grundare av rörelsen Kristen Vetenskap, sin bibel och helades från en skada hon fått vid ett fall. Efter denna upplevelse arbetade hon för att sprida tron om att en djupare relation till Gud kunde hela sjukdomar4 februari 1974 kidnappades miljardärsdottern Patty Hearts av Symbiotiska Befrielsearmén (SLA) i Berkeley, Kalifornien. Familjen Hearst betalade 6 miljoner dollar till välgörande ändamål, bland annat matutspisning åt hemlösa, för hennes frigivning. Patty Hearst förblev försvunnen några månader tills hon fotograferades beväpnad under ett rån mot Hibernia Bank i San Francisco, Kalifornien. Senare framkom det att hon ändrat sitt namn till Tania och nu sympatiserade med sina kidnappare SLA:s mål4 februari 1981 blev Gro Harlem Brundtland statsminister i Norge för första gången. Hon blev därmed Norges och Nordens första kvinnliga statsminister.
I oktober 1981 förlorade Arbeiderpartiet valet men Gro Harlem Brundtland återkom som statsminister i ytterligare två perioder 1986-1989 och 1990-1996.

Födda

4 februari 1868 föddes den irländska feministen och revolutionären Constance Markievicz som 1918 blev den första kvinna att väljas in i brittiska underhuset. När hon valdes satt hon i fängelse för uppvigling och hon tog aldrig sin plats i parlamentet.4 februari 1887 föddes Anna Hedvig Büll, estnisk missionär som hjälpte till att rädda tusentals barn under det armeniska folkmordet på 1910-talet.4 februari 1904 Ebba Cecilia Richert, Författare4 februari 1913 föddes medborgarrättsaktivisten Rosa Parks som 1955 startade en rörelse när hon vägrade resa sig för en vit man på bussen.4 februari 1921 föddes Betty Friedan, amerikansk författare och feminist som var första ordförande för National Organization of Women (NOW)

Döda

4 februari 1983 dog 32-åriga sångerskan Karen Carpenter från The Carpenters av en hjärtattack orsakad av anorexia.4 februari 1987 mördades Meena Keshwar Kamal, afghansk feminist och politisk aktivist, 30 år gammal. 1977 hade hon grundat organisationen Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA) som arbetade för jämlikhet och kvinnors rättigheter i Afghanistan.4 februari 1990 Brita Egardt, Etnolog4 februari 2002 dog Agatha Barbara, 78 år gammal. Hon blev 1982 första kvinnan på presidentposten i Malta.4 februari 2008 Barbro Jansson, Politiker, Göteborgs första kvinnliga kommunalråd4 februari 2011 Lena Nyman, Skådespelare4 februari 2015 Siv Arb, Poet, litteraturkritiker, översättareGillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s