2 februari

Händelser

2 februari 1388 valdes drottning Margareta till regent i Norge. Hon hade redan i praktiken regerat landet i 6 mån efter att hennes son Olof dött. Genom kontakter med missnöjda svenska stormän kunde hon också utropa sig till Sveriges drottning i opposition mot kung Albrekt. När hon senare regerade Danmark, Norge och Sverige initierade hon en union mellan de tre länderna, Kalmarunionen.

2 februari 1901 begravdes Storbritanniens drottning Victoria efter 63 år på tronen. Enligt hennes egna instruktioner fick hon en militär begravning då hon var arméns ledare. Hon var klädd i vitt med sin brudslöja och begravdes bredvid sin älskade Albert.

2 februari 1987 avgick Centerpartiets ledare Karin Söder på grund av sjukdom. Hon hade 1985 blivit Sveriges första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti.

2 februari 1988 tog sig tre lesbiska aktivister in i det brittiska överhuset genom att fira sig ned i plenisalen från åhörarläktaren med ett rep för att protestera mot den nya homofobiska lagen “Section 28” som debatterats och röstats igenom i parlamentet.
Kvinnorna började ropa “Lesbians are angry” och “It’s our lives you are dealing with” tillsammans med ett tiotal andra aktivister som var kvar på åhörarläktaren. Tre av kvinnorna greps av vakter men släpptes snart igen. Lagen som de protesterade emot skulle förbjuda lokala myndigheter, inklusive skolor och socialtjänst m. m, att prata om homosexualitet i positiva ordalag. I lagtexten beskrevs det som: “prohibit the promotion of homosexuality”. Detta innebar till exempel att skolor och daghem inte fick läsa böcker som beskrev olika typer av familjekonstellationer och skolor fick inte ge sexualundervisning om sex mellan personer av samma kön.

Födda

2 februari 1841 föddes läkaren Sarah Ann Hackett Stevenson som 1876 blev den första kvinnan att bli medlem i American Medical Association.

2 februari 1882 föddes Hilma Hofstedt, svensk politiker och agitator. På 1910-talet var hon aktiv i flera anarko-syndikalistiska föreningar. Efter kommunistiska partiets bildande anslöt hon sig och 1922 blev hon invald i Halmstads stadsfullmäktige som första namn på listan.

2 februari 1894 föddes Safiye Ali som 1923 blev den första kvinnliga läkaren i Turkiet. Hon blev känd som en förkämpe för kvinnors rättigheter och även för sitt arbete inom mödra- och barnavård där hon bland annat arbetade för att öka kunskapen om betydelsen av amning.

2 februari 1905 föddes Ayn Rand, ryskfödd amerikansk författare och filosof med främsta verken “Urkällan” samt “Och världen skälvde”.

Döda

2 februari 1592 dog Ana de Mendoza de la Cerda, spansk inflytelserik aristokrat inspärrad av kung Filip II för inblandning i olika intriger. Hon bar ögonlapp då hon hade förlorat sitt ena öga när hon i unga år tränade fäktning. Hon sågs som en av Spaniens största skönheter.

2 februari 1915 dog den brittiska konstnären Eloise Harriet Stannard 86 år gammal. Hon är mest känd för sina stilleben, ofta exotiska frukter målade mot monokroma bakgrunder i naturligt ljus med insekter eller andra små detaljer.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s