1 februari

Händelser

1 februari 1587 signerade drottning Elisabeth I av England Maria Stuarts dödsdom efter att hon hållit den skotska drottning fången i 20 år. Dödsdomen kom efter anklagelser om att Maria Stuart varit involverad i flera komplotter mot Elisabeth. Hon halshöggs en vecka senare.

1 februari 1959 nedröstades ett förslag om att införa rösträtt för kvinnor i det schweiziska parlamentet. 67% röstade emot kvinnlig rösträtt. 1971 infördes rösträtt för kvinnor på federal nivå även om vissa kantoner, framför allt de franskspråkiga, införde kvinnlig rösträtt innan

1 februari 1979 släpptes dömda bankrånaren, miljardärsdottern och kidnappningsoffret Patty Hearst från fängelset efter 22 månader. Hearst hade kidnappats av Symbiotiska befrielsearmén, börjat sympatisera med dem och senare begått brott tillsammans med dem.

1 februari 2009 bildade Jóhanna Sigurðardóttir regering i Island och blev världens första regeringschef i ett öppet samkönat förhållande.

Födda

1 februari 1857 föddes Lucy Wheelock, amerikansk skolpionjär som redan på 1880-talet startade utbildning för den tidens förskolärare. Hon skrev och översatte också böcker och artiklar om pedagogik för det yngre åldrarna.

Döda

1 februari 1851 dog den engelska författaren Mary Shelley, som bland annat skrivit mest romanen Frankenstein: eller den moderne Prometeus.

1 februari 1966 Hedda Hopper, 75, amerikansk skådespelare och skvallerspaltskolumnist

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s