25 januari

Händelser

25 januari 1533 gifte sig Anne Boleyn med kung Henrik VIII. Giftemålet kunde genomföras först efter att England brutit med katolska kyrkan.

25 januari 1890 avslutade journalisten Nellie Bly sin jorden-runt-resa på 72 dagar och slog därmed Phileas Foggs fiktiva rekord på 80 dagar. Nellie arbetade annars med undersökande journalistik och gick undercover för att t ex beskriva förhållanden på sinnesjukhus eller fabriker.

25 januari 1940 donerade norska författaren Sigrid Undset sitt Nobelpris till förmån för den finska krigsinsatsen efter Sovjets anfall på landet.

25 januari 1972 deklarerade kongressledamoten Shirley Chisholm att hon ställde upp som presidentkandidat för det demokratiska partiet i USA. Hon blev därmed den första afroamerikanen att försöka bli presidentkandidat för något av de två stora partierna. Hon deltog i demokraternas primärval men förlorade så småningom mot George McGovern som i sin tur förlorade valet mot Nixon. Chisholms valslogan var “Unbought and Unbossed” vilket även var titeln på en bok hon fått utgiven 1970.

25 januari 1980 mottog katolska nunnan Moder Teresa republiken Indiens högsta civila hedersutmärkelse kallad Bharat Ratna

25 januari 1981 dömdes kinesiska kommunistiska ledaren Jiang Qing, änka efter ledaren Mao, till döden anklagad för konspiration mot makten. Straffet omvandlades till livstids fängelse två år senare och 1991 begick hon självmord.

Födda

25 januari 1477 föddes Anna av Bretagne, regerande hertiginna av Bretagne 1488-1514 och drottning av Frankrike gift med Karl VIII.

25 januari 1868 Lotten Olsson, svensk skådespelare.

25 januari 1882 föddes Virginia Woolf, nyskapande modernistisk författare och feminist, en av de viktigaste engelskspråkiga författarna.

25 januari 1933 föddes Corazon Aquino, som 1986 vann valet mot Ferdinand Marcos och blev Filippinernas 11:e president och första kvinna på posten.

Döda

25 januari 1578 dog Mirhimah Sultan, osmansk prinsessan som under sin levnadstid hade stort inflytande i riket. Den tiden i Osmanska riket historia kallas ibland för Kvinnornas sultanat då flera fruar, döttrar och mödrar till sultaner hade relativt stor politisk makt

25 januari 1911 avrättades den 29-åriga japanska journalisten Kanno Sugako, genom garrottering, anklagad för att vara del av en konspiration som skulle mörda kejsare Meiji. Hon var den första kvinnliga politiska fången som avrättades i Japan i modern tid. Sugako var anarkafeminist som sedan 1900-talets första år var verksam som journalist i Osaka. I sina texter fokuserade hon ofta på frågor om sexualitet, moral och övergrepp mot kvinnor. Hon var emot prostitution och Geisha-systemet. 1910 avslöjades hon vara del av en en sammansvärjning som planerade att mörda Japans kejsare Meiji med en bomb. 26 personer åtalades och 12 avrättades varav Sugako var den enda kvinnan. I efterhand har flera av de avrättade visat sig vara troligen oskyldiga men allt tyder på att Kanno Sugako faktiskt var en av de skyldiga som låg bakom attentatsplanerna.

25 januari 1919 Rosalie Sjöman, Fotograf

25 januari 1923 dog företagaren Amalia Eriksson, 98 år gammal efter en framgångsrik karriär som polkagrisentreprenör i Gränna.

25 januari 1942 dog Gertrud Adelborg feministisk organisatör som bl a arbetat inom Fredrika Bremer-förbundets byrå. Hon var aktiv i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) & ingick i delegationer som lyfte frågan till både kung & regeringen. Hon arbetade i mindre synliga delar av kvinnorörelsen, strukturerade, organiserade och utredde. Hon förblev ogift

25 januari 1997 Dagny Arbman, Lärare, biståndsarbetare, grundare av Svalorna

25 januari 2012 Birgitta Blom, Jurist, domare

2015 januari 2013 Aase Nordmo Løvberg, Operasångare, operachef, professor i sång

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s