21 januari

Händelser

21 januari 1897 avlade Märtha Leth, som första kvinna i Sverige, farmaceutisk examen vid Farmaceutiska institutet i Stockholm.

21 januari 1908 införde staden New York förbud mot rökning på allmänna platser. Förbudet gällde dock bara för kvinnor. 2 veckor senare lade New Yorks borgmästare in sitt veto och upphävde förbudet.

Födda

21 januari 1714 föddes Anna Morandi Manzolini, italiensk professor i anatomi vid Bolognauniversitet, känd för sina anatomiska modeller i vax.

Döda

21 januari 1677 dog Anna Skytte, 34 år gammal, svensk adelsdam, enligt myten delaktig i sjöröveriverksamhet. Hon ska ha plundrat holländska skepp tillsammans med sin bror och make. Senare forskning har dock avfärdat dessa historier som en myt.

21 januari 1891 dog Elna Hansson, klok gumma och fältskär känd som “Lundakvinnan”, specialiserad på benbrott och sårläkning. Hon var också mormor till Hedda Andersson, Skånes första och Sveriges andra kvinnliga läkare.

21 januari 1895 föddes
Ito Noe en feministisk föregångare i det konservativa Japan som vågade stå upp för radikala idéer som fri kärlek och kvinnans frigörelse.

Som 18-åring kom hon i kontakt med Blåstrumperörelsen – en feministisk rörelse med progressiv inriktning som lyfte frågor om kvinnors rätt till utbildning, livsmöjligheter och politiskt utrymme. I tjugoårsåldern blev hon redaktör för rörelsens litterära magasin Seito.

Ito Noe talade flera språk och kunde därför ge en internationell utblick till tidningen och översätt internationella texter bland annat artiklar skrivna av anarkisten Emma Goldman.’

1916 lämnade hon sin make för en passionerad kärleksaffär med anarkisten Osugi Sakae. För Ito Noe var den fri kärleken en del av den idévärld som hon ville arbeta för att sprida. Ito Noe blev indragen i ett triangeldrama med Osugi Sakae och ytterligare en kvinna vilket deras motståndare utnyttjade för att visa på hur omoraliska de och deras argument för fri kärlek var.

Ito Noe fortsatte under flera år att skriva om och publicera artiklar och böcker med anarkistiska teman och om kontroversiella ämnen så som prostitution, aborter och kvinnlig frigörelse. Hon var också med och grundade olika kvinnoföreningar och grupper inom den socialistiska och anarkistiska rörelsen. Hon var populär och upplyft i de radikala kretsarna och uppmärksammades även internationellt men hotades och trakasserades av motståndare och myndigheter.

Efter en jordbävning 1923 som orsakade stor skada och många bränder i Japan med över 100 000 döda. I kaoset som uppstod efter jordbävningen så anklagades vissa grupper för att medvetet ha startat bränder och många socialister och anarkister jagades och mördades. Den 16 september 1923 så greps Ito Noe tillsammans med Sakae Osugi. De misshandlades och mördades av den hemliga polisen. Kropparna hittades dumpade i en brunn några dagar senare.

21 januari 1950 Ida Bäckmann, Journalist, författare

21 januari 1950 Hedvig Malmström, Gymnastikdirektör, sjukgymnast

21 januari 1994 Ingrid Björnberg, Barnsköterska hos svenska kungafamiljen, åldfru

21 januari 2000 Dagmar Edqvist, Författare

21 januari 2002 mördades 26-åriga Fadime Sahindal av sin far i Uppsala. Fadime var före sin död en viktig opinionsbildare och symbol i kampen mot hedersvåld. Mordet blev en väckarklocka för Sverige och startade debatt om hedersförtrycket och hur samhället behandlar de utsatta.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

One thought on “21 januari

  1. Pingback: Ito Noe – Anarkism och feminism i Japan | Kvinnohistoria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s