19 januari

Händelser

19 januari 1913 började Stockholms spårvägar sälja hattnålsskydd för att skydda passagerarna mot det rådande vassa dammodet. För endast 5 öre kunde hattnålsskyddet köpas direkt av konduktören. Det hade tidigare rapporterats om konduktörer och passagerare som skadats av de sylvassa “spjuten”

19 januari 1953 såg 72% av USA:s TV-tittare, Lucy i TV-serien “I Love Lucy”, föda barn. Det var TV-historiens första graviditet och födsel. I ett USA där filmcensuren var stark och graviditet och barnafödande inte var något man pratade om, så sågs avsnittet som skandalöst. Lucille Ball som spelade Lucy var gravid på riktigt när avsnittet spelades in och 12 timmar innan avsnittet sändes så födde hon en son. Avsnittet hade spelats in redan i november året innan.

19 januari 1977 benådades Iva Toguri D’Aquino av amerikanske presidenten Gerald Ford, Hon var dömd för förräderi då hon ansågs vara propagandaradiorösten “Tokyo Rose” som sände engelskspråkiga radiosändningar för Radio Tokyo under andra världskriget

19 januari 1977 – under sin sista dag som “First Lady” så dansade Betty Ford på bordet i Vita huset.

Födda

19 januari 399 föddes Aelia Pulcheria, regent i Bysantinska riket i hennes bror Teodosius ställe mellan 414-416. När brodern dog år 450 ordnade hon med en ersättare genom att, sent i livet, gifta sig med Marcianus som då blev kejsare.

19 januari 1819 föddes Kristina Katarina Larsdotter eller “Stor-Stina” i Malå. Hon kallades för “Lapplands jättinna”. Hon var 218 cm lång och slutade aldrig växa. Hon turnerade runt i Sverige och Europa och visade mot betalning upp sig i sin ovanliga längd

19 januari 1881 Kerstin Nordendahl, Sjuksköterska, sjuksköterskeinspektör vid Medicinalstyrelsen

19 januari 1887 Elsa Thulin, Översättare

19 januari 1889 föddes schweiziska konstnären Sophie Taeuber-Arp, pionjär inom den abstrakta geometriska konsten

19 januari 1943 föddes amerikanska sångerskan Janis Joplin känd för sin mycket karaktäristiska röst och känsla för musiken.

19 januari 1946 föddes Dolly Parton, amerikansk sångerska och en av världens mest produktiva låtskrivare med mer än 3000 registrerade låtar

Döda

19 januari 1656 Anna Gustafsdotter Banér, Hovdam, grevinna,

19 januari 1993 Ingrid Norlander, Advokat, rikslottachef

19 januari 2000 dog österikisk-amerikanska hollywoodskådespelerskan och uppfinnaren Hedy Lamarr, 85 år gammal. Hedy Lamarr uppfann bl a ett frekvensbytarsystem som ligger bakom dagens WIFI- och mobiltelefonteknik

19 januari 2009 mördades den ryska journalisten och människorättsaktivisten Anastasia Baburova på öppen gata i centrala Moskva.

Baburova var anställd på Novaja Gazeta, en oberoende tidning, hem för flera granskande reportrar. Baburova var aktiv inom anti-fascistiska grupper och som journalist hade hon bland annat undersökt och rapporterat om nynazistiska grupper. De som så småningom dömdes för mordet var anslutna till en av dessa grupper. Hon sköts tillsammans med människorättsjuristen Stanislav Markelov. Baburova var den fjärde journalisten anställd på Novaja Gazeta som mördades under 00-talet.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s