18 januari

Händelser

18 januari 1486 gifte sig Elisabet av York, dotter till Edvard IV med kung HHändelser\n18 januari 1486 gifte sig Elisabet av York, dotter till Edvard IV med kung Henrik VII av England. De bildade Tudorätten som regerade England

18 januari 1701 kröntes Sofia Charlotta av Hanover till den första drottningen av Preussen när hennes make Fredrik I kröntes till kung. Sofia Charlotta intresserade sig för vetenskap och litteratur och var bland annat ordförande för den preussiska vetenskapsakademien

18 januari 1908 blev suffragettledaren Emmeline Pankhurst och hennes vän Nellie Martel attackerade av en hop män som anklagade suffragetterna för att ha kostat dem vinsten i ett fyllnadsval där den konservativa kandidaten vann istället för den liberala. Männen kastade lera, ruttna ägg och stenar inpackade i snö. Kvinnorna blev slagna och Pankhursts skadade sin vrist svårt.

18 januari 1701 kröntes Sofia Charlotta av Hanover till den första drottningen av Preussen när hennes make Fredrik I kröntes till kung. Sofia Charlotta intresserade sig för vetenskap och litteratur och var bland annat ordförande för den preussiska vetenskapsakademien.

Porträtt av Sofia Charlotta målat av Nöel Jouvenet, finns på Versailles

18 januari 1908 blev suffragettledaren Emmeline Pankhurst och hennes vän Nellie Martel attackerade av en hop män som anklagade suffragetterna för att ha kostat dem vinsten i ett fyllnadsval där den konservativa kandidaten vann istället för den liberala. Männen kastade lera, ruttna ägg och stenar inpackade i snö. Kvinnorna blev slagna och Pankhursts skadade sin vrist svårt.

18 januari 1937 fick gifta kvinnor och änkor i Bulgarien rätt att rösta i lokalval. Full rösträtt för kvinnor infördes 1944-45.

18 januari 1944 hölls den första jazzkoncerten på Metropolitan Opera i New York där bland andra sångerskorna Billie Holiday och Mildred Bailey (bilden) deltog.

Foto: William P. Gottlieb, 1947

18 januari 1945 försvann spionanklagade svenskan Jane Horney, under oklara omständigheter. Eventuellt sköts hon av danska motståndsmän 2 dagar senare.

18 januari 1956 sändes det första TV-programmet som skådespelerskan Ida Lupino hade regisserat. Hon hade tidigare framgångsrikt regisserat långfilmer och testade nu TV-formatet i ett avsnitt av antologi-TV-serien “Screen Directors Playhouse”.

18 januari 1964 började TV-serien “Vi på Saltkråkan” med manus av Astrid Lindgren, sändas. I efterhand skrev Lindgren en bok utifrån serien.

18 januari 1966 valdes Indira Gandhi som första kvinna till första ordförande i Indiska Nationalkongressen, Indiens äldsta politiska parti.

Födda

18 januari 1659 föddes engelska filosofen Damaris Cudworth Masham som argumenterande för tillgång till högre utbildning för kvinnor. Hon menade att om kvinnor fick bättre utbildning kunde de uppfostra sina barn bättre och då skulle hela samhällets förnuftsnivå höjas.

18 januari 1860 Cecilia Francke, Rösträttskvinna, aktiv inom fredsrörelsen och nykterhetsrörelsen

18 januari 1882 föddes Anna Siemsen, tysk pedagog, pacifist och politiker.

18 januari 1884 föddes Elena Arizmendi Mejía, mexikansk feminist som grundade organisationen La Cruz Blanca (Neutrala Vita Korset) som vårdade sårade rebeller som Röda Korset vägrade behandla under den mexikanska revolutionen.
Hon var också med och grundade flera rösträtts- och kvinnoorganisationer i Mexiko och USA under 1900-talets första årtionden.

18 januari 1908 föddes Prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha på slottet Friedenstein i Tyskland. Hon var mor till Carl XVI Gustaf.

18 januari 1909 Astrid Pettersson Författare, lantbrukare, politiker

Döda

18 januari 1213 dog Tamar, drottning av kungariket Georgien från 1184 till sin död. Hennes regeringstid betraktas allmänt som en “guldålder” i den georgiska historien. Hon var överbefälhavare i aggressiva erövringskrig och slog ned flera kuppförsök.

18 januari 1941 Beatrice Dickson, Pionjär inom nykterhetsrörelsen, filantrop

18 januari 1945 dog 20-åriga prickskytten Rosa Sjanina i strid för Röda armén.

18 januari 1978 Greta Johansson, Simhoppare

18 januari 1980 Lisa Ekedahl, Jurist, rösträttskvinna

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s