17 januari

Händelser

17 januari 38 f. kr gifte sig Livia Drusilla med Augustus. Därmed blev hon en makthavare i romarriket med inflytande under lång tid framåt.

17 januari 1562 utfärdade franska regenten Katarina av Medici ediktet i Saint-Germain som gav protestanter en viss begränsad religionsfrihet. Detta var Katarinas försök att balansera de växande spänningarna mellan katoliker och protestanter utan att utmana katolska kyrkans statusDenna nya lag hjälpte dock inte mycket och inom ett par månader blossade nya stridigheter upp med massakrer på protestanter som resultat.

17 januari 1772 fängslades danska drottningen Caroline Mathilde under den palatsrevolution som startat under natten till den 17 januari. Drottningen fördes till Kronborgs slott tillsammans med sin dotter där hon satt fängslad tills hon dömdes för äktenskapsbrott och, i maj samma år, förvisades till sitt hemland England.
Bakgrunden till detta var den, långt ifrån hemliga, kärleksrelation som drottningen haft med Johann Friedrich Struensee, kungens livmedikus. Struensee hade också skaffat sig makt över både drottningen och kungen. Under ett par år var det han som i praktiken styrde landet. Den offentliga affären var impopulär bland folket och efter palatsrevolutionen så dömdes och avrättades Struensee medan drottningen alltså landsförvisades.

17 januari 1882 öppnade läkaren Aletta Jacobs en gratisklinik för kvinnor i Amsterdam. Jacobs var den första kvinnliga läkaren i Nederländerna. Vid kliniken var hon först i landet med att använda pessar som preventivmedel för kvinnorna.

17 januari 1893 avskaffades monarkin i Hawaii när den sista drottningen Lili’uokalani avsattes av USA-stödda republikanska revolutionärer.

17 januari 1979 meddelade musikerna Linda Ronstadt, Emmylou Harris och Dolly Parton att de skulle spela in en skiva tillsammans. Detta komplicerades av att de hade olika skivbolag och svårt att få ihop sina scheman. Först 1987 släpptes gemensamma skivan Trio17 januari 1989 blev amerikanskorna Shirley Metz och Victoria Murden de första kvinnorna att nå fram till Sydpolen på skidor.

Födda

17 januari 1647 föddes Elisabetha Hevelius, polsk astronom som var en av de första kvinnorna som i de historiska källorna benämns som astronom. Hon arbetade och var gift med astronomen Johannes Hevelius och de arbetade tillsammans i hans observatorie med att kartlägga stjärnhimlen. Efter makens död 1687 så sammanställde och publicerade hon deras gemensamma katalog över 1564 stjärnor och dess positioner. Verket heter “Prodromus astronomiae” och utkom 1690.

17 januari 1820 föddes Anne Brontë, brittisk poet och författare som skrev under pseudonymen Acton Bell. Anne Brontë var syster till författarinnorna Charlotte och Emily Brontë. Bland hennes verk finns romanerna “Främlingen på Wildfell Hall” och “Agnes Grey”.

17 januari 1853 föddes Alva Smith Vanderbilt Belmont, amerikansk multi-miljonär och ledande rösträttskvinna under tidigt 1900-tal. Hon var också en av finansiärerna bakom den radikala rösträttsrörelsen i både Storbritannien och USA.

17 januari 1905 föddes jazzsaxofonisten och bandledaren Peggy Gilbert som under sin karriär bildade flera orkestrar med kvinnliga musiker

17 januari 1909 föddes Stella Andreva, egentligen Stella Anita Brown-Comoy, brittisk-svensk operasångerska. Andreva debuterade 1932 vid Kungliga Teatern i Stockholm som Gilda i Verdis Rigoletto.

17 januari 1927 föddes Eartha Kitt, amerikansk sångerska och skådespelerska med många hits och roller i bagaget bland annat Catwoman i TV-serien Batman från 1960-talet.

17 januari 1927 föddes Astrid Bergman Sucksdorff, svensk naturfotograf och författare av bl a barnböcker samt Astrid Lindgren-pristagare.

17 januari 1938 föddes Martha P. Cotera, amerikansk bibliotekarie och författare som var en ledande aktivist i den feministiska Chicanorörelsen under 1960- och 70-talet.

17 januari 1938 föddes Toini Gustafsson Rönnlund, finlandsfödd svensk skidåkare, tvåfaldig OS-guldmedaljör och mottagare av Bragdguldet 196817 januari 1964 föddes Michelle Obama, advokat, aktivist, inspiratör och USA:s första dam från 2009 till 2017

Döda

17 januari 1946 dog den svenska konstnären Jenny Nyström, 91 år gammal. Hon var mest känd för sina tomtar och julmotiv.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s