8 januari

Händelser

8 januari 1499 gifte sig Anna av Bretagne med Ludvig XII och blev för andra gången Frankrikes drottning. Innan dess var hon gift med Karl VIII

8 januari 1816 blev Sophie Germain, fransk matematiker och filosof den första kvinnan som fick Franska vetenskapsakademiens pris

8 januari 1863 födde en av de första afrosvenska kvinnorna, en dotter som fick namnen Emelie Cecilia Maria Boy, kallad Millan.
Mazahr Makatemele bodde i Kalmar men var född i sydöstra Afrika, där hon tillfångatagits och sålts som slav. Hon hamnade till sist i Sverige då hon följt den svenska familjen Forssman, som hon jobbade för.

8 januari 1870 utkom första numret av veckotidskriften “Woman’s Journal” i Boston. Redaktörer var suffragetten Lucy Stone och hennes make. Tidningen behandlade rösträttsfrågan och kvinnors rättigheter och hade under de 60 år den utgavs, artiklar skrivna av många framstående kvinnor.

8 januari 1896 publicerades det första numret av La Voz de la Mujer (Kvinnan röst), en anarka-feministisk nyhetstidning, i Buenos Aires, Argentina.
Varje nummer av tidningen hade fyra sidor och en upplaga på mellan 1000-2000 exemplar.
På grund av problem med finansieringen lades tidningen ned ett år senare.

8 januari 1975 blev Ella T. Grasso guvernör i delstaten Connecticut och därmed första kvinnliga guvernör i USA som inte efterträtt sin make.

8 januari 1990 släpptes singeln “Nothing Compares 2 U” med Sinéad O’Connor. Låten, skriven av Prince, är en av tidernas bäst säljande.

Födda

8 januari 1837 föddes Fanny Jackson Coppin, amerikansk lärare, missionär och utbildningsaktivist som förespråkade kvinnors rätt till högre utbildning. Hon var en av de tidiga studenterna vid Oberlin College, det första i USA som tillät kvinnor och afroamerikaner som studenter. Där studerade hon först på “the ladies’ course” men bytte efter ett år till den lite tuffare “gentlemen’s course”, en upplevelse som hon senare skrev om i sin självbiografi.
Efter avslutade studier 1865 blev hon den första svarta läraren vid Oberlin Academy, en förberedande utbildning för högre studier.
Senare i livet missionerade hon tillsammans med sin make, som var pastor, i bland annat Sydafrika.

8 januari 1638 föddes italienska barockkonstnären Elisabetta Sirani, som upprättade en skola för andra kvinnliga konstnärer i Bologna

8 januari 1857 föddes Amalia Jönsson, Företagare, affärskvinna. Amalia Jönsson grundade en trikåfabrik och bedrev handel

8 januari 1853 föddes Amalia Fahlstedt, svensk skolföreståndarinna, författare och översättare som använde sig av signaturen Rafael. 1892 grundade hon och Ellen Key föreningen Tolfterna, som syftade till att intressera arbetarkvinnor för sociala och allmänkulturella frågor.

8 januari 1859 föddes kartografen, äventyraren och rösträttskvinnan Fanny Bullock Workman, som var en de första professionella bergsbestigarna

8 januari 1867 föddes Emily Greene Balch, amerikansk författare och pacifist som 1946 mottog Nobels fredspris för sitt arbete i fredsrörelsen.

8 januari 1873 föddes Elena av Montenegro, drottning av Italien, kejsarinna av Etiopien som under 1:a världskriget jobbade som sjuksköterska

Döda

8 januari 1992 dog Marg von Schwerin som var en av grundarna bakom den välkända modeskolan och franska beställningsskrädderiet Märthaskolan.

8 januari 2010 dig Vera Starck-Romanus som var en av den svenska sexualupplysningens förgrundsgestalter och en stark förespråkare för sexualundervisning i skolan.

8 januari 2015 Elsi Rydsjö, Författare

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s