6 januari

Händelser

6 januari 1540 gifte sig tyska prinsessan Anna av Kleve med engelske kungen Henrik VIII. Hon var hans fjärde hustru. Äktenskapet var inte lyckligt och rann mer eller mindre ut i sanden. Det ogiltigförklarades och upplöstes ca 6 månader senare

6 januari 1907 öppnade feministen och pedagogen Maria Montessori en skola för sämre bemedlade barn i Rom. På skolan utvecklade hon montessoripedagogiken som bygger på barnets egna strävan att utvecklas och bedrivs genom handledning av eleverna.

6 januari 1919 brände The National Women’s Party kopior av President Wilsons tal i en urna utanför Vita huset. Gruppen demonstrerade för rösträtt för kvinnor och de ville visa på presidentens dubbelmoral eftersom han ofta talade om medborgerliga rättigheter och friheter.

6 januari 1929 anlände Moder Teresa till Calcutta i Indien för att påbörja sitt arbete bland stadens fattiga och sjuka.

6 januari 1994 skadades konståkaren Nancy Kerrigan då en man slog henne med en batong över knät bara några veckor innan OS i Lillehammer. Senare framkom att det var främsta konkurrenten i amerikanska laget, Tonya Hardings man som låg bakom attacken. Både Kerrigan och Harding blev uttagna till OS och Kerrigan som då var fullt återställd tog silvret medan Harding slutade på 8:e plats.

6 januari 2014 utsågs nationalekonomen Janet Yellen som första kvinna någonsin, till ordförande i USA:s centralbank Federal Reserve. Hon svors in ca en månad senare.

Födda

6 januari 1412 föddes bondflickan Jeanne d’Arc som blev legendarisk härförare för fransmännen i Hundraårskriget och senare helgonförklarad.

6 januari 1741 föddes Sarah Trimmer, engelsk barnlitteraturkritiker, utbildningsreformator och filantrop som bland annat startade tidskriften The Guardian of Education som recenserade seriös barnlitteratur. Hon skrev även egna barnböcker och lyfte frågor kring barns skolgång.

6 januari 1794 föddes Rebecca Lukens, amerikansk affärskvinna som ägde och drev stålverket Lukens Steel Company i Pennsylvania. Hon brukar kallas för för den första kvinnliga industri-VD:n i USA.

6 januari 1812 föddes filippinska revolutionären Melchora Aquino, som vid 84 års ålder blev en ledare i och symbol för upproret mot spanjorerna

6 januari 1961 blev Charlayne Hunter den första afroamerikanska studenten att antas till University of Georgia efter att domstolarna beordrat universitetet att låta svarta studenter studera på skolan. Charlayne Hunter tog examen 1963 och blev senare utrikeskorrespondent för CNN.

6 januari 1894 Catherine Stern

Döda

6 januari 1812 Emily Nonnen, Konstnär, författare, översättare

6 januari 1954 dog Anna Särström, 80 år gammal, svensk bomullsväverska, facklig pionjär och kvinnorättsaktivist som var aktiv i att organisera strejker på 1890-talet för bättre löner inom textilindustrin. Hon blev första ordförande i Avdelning 7 av Svenska Textilarbetareförbundet

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s