5 januari

Händelser

5 januari 1477 övertog Maria av Burgund tronen som hertiginna av Burgund efter att hennes far Karl den djärve dött på slagfältet samma dag

5 januari 1925 tillträdde demokraten Nellie Tayloe Ross, som första kvinna, guvernörsposten i en av USA:s delstater.
Hon var gift med William B. Ross, som var guvernör i Wyoming 1923-1924 som avled i ämbetet. Demokraterna saknade en kandidat i det stundande guvernörsvalet och Nellie Tayloe Ross gick med på att vara partiets kandidat men vägrade att driva någon kampanj.
Hon vann i alla fall valet och tillträdde

5 januari 1925 som guvernör i Wyoming. Hon kandiderade till omval men förlorade 1926 års guvernörsval knappt mot Frank Emerson

5 januari 1939 dödförklarades flygpionjären Amelia Earhart som i juli 1937 försvunnit någonstans över Stilla havet

5 januari 1949 utsågs svenska diplomaten och politikern Alva Myrdal till chef för Förenta Nationernas avdelning för sociala frågor i New York.

5 januari 1971 inleddes rättegången mot aktivisten och författaren Angela Davis som misstänktes för inblandning i ett blodigt gisslandrama. Av rädsla för att inte bli rättvist behandlad av rättssystemet hade hon gått under jorden i drygt 2 månader innan hon greps. I 16 månader satt hon häktad innan hon i juni 1972 frikändes på alla punkter i en rättegång i San José.

Födda

Döda

5 januari 1430 dog Filippa av England, 35 år, Sveriges, Danmarks och Norges drottning sedan 1406 då hon gift sig med Erik av Pommern Hon var regerande drottning i Eriks ställe när han var frånvarande och var mycket aktiv i både politiska och kyrkliga sammanhang

5 januari 1674 dog svenska affärskvinnan, entreprenören och grevinnan Ebba Brahe 77 år gammal. Förutom hennes framgångar inom de järn- och bergsbruk hon drev så är hon även känd för sin ungdomsromans med Gustav II Adolf.

5 januari 1941 dog brittiska flygpionjären Amy Johnson i ett haveri vid Themsen då hon under kriget tjänstgjorde för Air Transport Auxilary. Planet hittades i det leriga vattnet men hennes kropp återfanns aldrig.

5 januari 2005 Daphne Oram, engelsk musiker och kompositör av elektronisk musik

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s