4 januari

Händelser

4 januari 1904 grundades Stockholms hembiträdesförening under namnet Stockholms tjänarinneförening. 1917 lancerade de begreppet hembiträde. Fram till nedläggningen 1970 fungerade organisationen som fackförbund för hembiträden och barnflickor och kämpade för rimliga arbetsvillkor.

4 januari 1972 blev Rose Heilbron den första kvinnan att utses till domare i Old Bailey, den centrala brottmålsdomstolen i England och Wales. Hon var sedan tidigare en skicklig advokat inom brottsmål och hade arbetat som domare i lokala domstolar.

4 januari 1987 blev Camilla Nilsson den första svenska kvinnan att vinna en alpin världscuptävling, vilket skedde i Maribor i Jugoslavien.

4 januari 2000 blev Catherine Hartley och Fiona Thornewil de första brittiskorna att nå sydpolen. Något år senare satte Thornewil även rekord genom att gå och skida till sydpolen på 41 dagar.

4 januari 2007 valdes demokraten Nancy Pelosi till representanthusets talman. Detta är den högsta formella politiska post en kvinna i USA någonsin har haft.

Födda

4 januari 1844 föddes amerikanska författarinnan Helen Kendrick Johnson, som kampanjade för att kvinnor INTE borde få rösträtt. Hennes argumentation gick ut på att kvinnor inte behövde rösträtten för att uppnå lika rättigheter och att kvinnans plats var i hemmet.

4 januari 1878 Rosa Grünberg, svensk skådespelerska opera- och operettsångerska.

4 januari 1883 föddes Johanna Westerdijk, holländsk botaniker som 1917 blev den första kvinnliga professorn i Nederländerna. Hon forskade inom området växtpatologi och publicerade fler än 70 vetenskapliga artiklar om sjukdomar hos växter och svampar samt hur de kan bekämpas.

4 januari 1931 Lala Mara, fijisk politiker

4 januari 1937 Grace Bumbry, operasångerska

Döda

4 januari 1804 dog engelska poeten och författaren Charlotte Lennox, mest känd för The Female Quixote, en version av Don Quixote från 1752

4 januari 1926 dog 80-åriga Mary Eliza Mahoney, känd som första afroamerikan som utbildades och arbetade professionellt som sjuksköterska i USA. Hon kämpade också mot diskriminering av afroamerikaner i vården.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s