3 januari

Händelser

3 januari 1431 överlämnades tillfångatagna Jeanne d’Arc av burgunderna till biskop Pierre Cauchon som samarbetade med de engelska fienderna.

3 januari 1887 fick Eloísa Díaz, som första kvinna i Chile, sin examen som medicine doktor. Hon hade avlagt examen några dagar tidigare och blev därmed en av de första kvinnorna i hela Sydamerika att praktisera som läkare.

3 januari 1933 utsågs Minnie D. Craig till talman i North Dakotas representanthus. Hon blev då första kvinna på en sådan post i USA.

3 januari 1965 tog Patsy Mink, amerikansk demokratisk politiker, plats i amerikanska representanthuset för staten Hawaii. Hon behöll sin plats till 1977 och valdes därefter åter in 1990-2002. Hon var den första kvinnan av östasiatiskt ursprung att väljas in i USAs kongress.

3 januari 1987 blev den amerikanska sångerskan Aretha Franklin den första kvinna att väljas in i The Rock & Roll Hall of Fame.

3 januari 1988 blev Margaret Thatcher den längst sittande brittiska premiärministern under 1900-talet. Hon tillträdde 1979 och avgick 1990.

Födda

3 januari 1766 Magdalena Rudenschöld, Grevinna, hovdam, politisk konspiratör

3 januari 1789 Martina von Schwerin, Friherrinna, kulturpersonlighet

3 januari 1793 föddes Lucretia Mott, amerikansk slaverimotståndare och ledande kvinnorättsaktivist. 1848 arrangerade hon Konferensen i Seneca Falls tillsammans med Elizabeth Cady Stanton. Konferensen ses ofta som starten för den amerikanska kvinnorörelsen

3 januari 1853 föddes Sophie Elkan, svensk författare framför allt känd för sina noveller och som förnyare av den historiska romanen. Hon hade en lång kärleksfull relation med Selma Lagerlöf och delar av deras brevväxling finns utgiven i boken “Du lär mig att bli fri”.

3 januari 1855 föddes schweiziska feministen och journalisten Meta von Salis som var första kvinna i Schweiz att ta doktorsexamen. Hon är även känd för ett frekvent brevväxlande med Friedrich Nietzsche.

3 januari 1890 föddes Ulla Bjerne, svensk författare, i Söderhamn. Hon debuterade som författare 1916 och i första delen av sina memoarer, Livet väntar dej (1955), tecknade hon en mindre kärleksfull bild av sin födelsestad, som hon där kallade “Döderhamn”.

3 januari 1897 föddes polsk-amerikanska skådespelerskan Pola Negri, som under 1920-talet var en av Hollywoods största stjärnor.

3 januari 1905 föddes Anna May Wong, amerikansk skådespelerska som kom att bli den första hollywoodstjärnan med asiatisk bakgrund. Hon fick ofta spela skurk och andra obalanserade asiatiska stereotyper vilket hon protesterade emot. Hon har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Döda

3 januari 1941 dog svenska företagaren Hilda Ericsson, 80 år gammal. Hon lade tillsammans med sin man Lars Magnus grunden till företaget Ericsson under slutet av 1800-talet. Företaget blev ledande inom telefoni.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s