2 januari

Händelser

2 januari 1890 anställdes Alice Sanger av president Benjamin Harrison som första kvinna någonsin i Vita husets stab.

2 januari 1969 hade pjäsen “To Be Young, Gifted and Black” premiär på Cherry Lane Theatre i New York. Pjäsen var baserad på dramatikern Lorraine Hansberrys texter och handlade om hennes liv.
Hansberry, som kanske är mest känd för pjäsen “A Raisin in the Sun” (1959), var den första afroamerikanska kvinnan att skriva en pjäs som spelades på Broadway.
Hansberry dog i cancer redan 1965 och pjäsen hade sammanställts efter hennes död av hennes ex-make. Samma år som pjäsen sattes upp (1969) spelade sångerskan Nina Simone in låten “To Be Young, Gifted and Black” till minne av Lorraine Hansberry.

2 januari 1975 blev Elisabeth Domitien Centralafrikanska republikens första kvinnliga premiärminister.

2 januari 1980 utsågs Sherry Lansing till ordförande i 20th Century Fox och blev därmed första kvinna i toppen av en Hollywood studio. Lansing var fd skådespelerska som gjorde roller i några Hollywoodfilmer på 70-talet innan hon gick över till produktionssidan av industrin. Hon blev senare VD på Paramount pictures och ligger bakom succéer som Braveheart, Forrest Gump och Titanic.

Födda

2 januari 1836 föddes Emma Kaleleonalani, drottning av Hawaii 1856-1863, som gjorde sig känd för sina humanitära projekt så som att bygga upp landets sjukvårdssystem. När hennes svåger dog 1874 och lämnade tronen tom försökte hon bli vald till Hawaiis regent men misslyckades.

2 januari 1868 Marie Louise Gagner, Filmcensor, författare, pedagog

2 januari 1877 Hjördis Nordin-Tengbom, Konstnär, skulptör

2 januari 1886 föddes Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, norsk-svensk journalist och sexualupplysare. Hon var en verklig pionjär i att sprida kunskaper om preventivmedel och andra sexualpolitiska frågor. 1933 grundade hon organisationen RFSU där hon var ordförande fram till 1959

2 januari 1892 föddes Lillian Leitzel, tysk-polsk akrobat och cirkusartist som gjorde halsbrytande uppträdanden med olika cirkusar i Europa och USA. Hennes uppträdande bestod bl a av att hon upprepade gånger vred sin axel ur led för att kunna flippa sin egen kropp runt axeln.

2 januari 1922 Anna Larsson, Löpare

2 januari 1943 Janet Akyüz Mattei, astronom

Döda

2 januari 1916 dog Anna Johanna Charlotta Lagerberg, 79 år gammal. Hon var Sveriges första kvinnliga telegrafist och telegrafstationsföreståndare.

2 januari 1927 dog Marya Chéliga-Loevy, polsk författare och feminist, 73 år gammal. I hennes skrivande beskrev hon ofta kvinnor som kämpade för frigörande. Hon levde länge i Frankrike där hon grundade den feministiska organisationen Union Universelle des Femmes.

2 januari 1953 Hilda Borgström, Skådespelare, teaterchef

2 januari 2009 Amanda Peralta, Idéhistoriker, politisk aktivist

2 januari 2009 Ingrid Gärde Widemar, Jurist, justitieråd, politiker

2 januari 2010 Karin Stjernholm Ræder, Författare, illustratör

2 januari 2017 Karin Andrén, Förlagsredaktör, folkbildare

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s