1 januari

Händelser

1 januari 414 gifte sig Galla Placidia, syster till kejsar Honorius, med visgoternas kung Ataulf efter att hon kidnappats av visgoterna år 410. Samma datum 417 gifte hon sig igen med fältherren Constantius III. Hon hade tidigare återvänt till Rom efter att Ataulf hade dött 415.

1 januari 1818 publicerades Mary Wollstonecraft Shelleys framgångsrika gotiska roman “Frankenstein eller den moderne Prometeus”.

1 januari 1877 utropades Drottning Victoria till kejsarinna av Indien. Den nya titeln var ett sätt att knyta Indien närmare till imperiet.

1 januari 1902 gjordes Ashantiriket, beläget i nuvarande Ghana, till ett brittiskt protektoriat då drottning Yaa Asantewaa tillfångstagits och skickats i exil till Seychellerna. Ashantifolket hade då lyckats stå emot britternas kolonisering i nästan 100 år.

1 januari 1980 blev prinsessan Victoria officiellt kronprinsessa efter att successionsordningen ändrats så att äldsta barnet oavsett kön ärver kronan.1 januari 2011 blev Dilma Rousseff Brasiliens president. Hon var den första kvinnan på posten.
Rousseff hade universitetsutbildning i ekonomi och som ung anslöt hon sig till marxistiska guerillagrupper som kämpade mot militärregimen.
Rousseff omvaldes 2014 men avsattes sedan från presidentposten 2016 då hon anklagats för bland annat korruption.

Födda

1 januari 1767 Maria Edgeworth, irländsk författare1 januari 1769 Marie Louise Lachappelle, fransk barnmorska1 januari 1800 föddes framtida filantropen och samhällsledaren Clara Brown som slav på på en gård i Virginia. Vid 56 års ålder frigavs hon och började investera i gruvnäringen. Pengarna hon tjänade använde hon till hjälp till fattiga frigivna slavar.

1 januari 1839 föddes Maria Louise Ramé, engelsk författare med pseudonymen Ouida. Hon debuterade 1863 och skrev över 40 romaner, ofta med moraliskt känsliga ämnen. Hon var en av de mest lästa författarna i det viktorianska England, men tappade därefter i popularitet.1 januari 1876 föddes Harriet Brooks, kanadensisk pionjär-kärnfysiker och första kvinnan inom fältet på den amerikanska kontinenten.1 januari 1891 föddes Zora Neale Hurston, amerikansk författare och antropolog som bl a dokumenterade historier om rasismen i sydstaterna och gjorde undersökningar om voodoo-traditionen på Haiti. Hon och hennes satiriska noveller var centrala i den sk Harlemrenässsansen.

1 januari 1914 föddes Noor Inayat Khan, brittisk agent uppvuxen i Ryssland som under andra världskriget fungerade som gömd radiooperatör i nazi-ockuperade Paris. Efter ett år som gömd i Paris greps hon av tyskarna. Hon dog i koncentrationslägret Dachau 1944.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s