31 december

Händelser

31 december 1225 avsattes 7-åriga Ly Chieu Hoang, regerande kejsarinna och enda kvinnliga regent i Vietnams historia, till förmån för sin make som även han var 7 år gammal. Äktenskapet och bytet av regent var en del i de mycket komplicerade maktintrigerna i riket vid tiden.

31 december 1600 gav drottning Elizabeth I av England monopol på handel med Indien till Brittiska Ostindiska Kompaniet.

31 december 1857 valde drottning Victoria Ottawa, till Kanadas huvudstad. Drottningen fick fälla avgörandet efter att frågan debatterats i många år. Ottawa var en mycket liten stad vid tiden och var en kompromisslösning som nästan ingen var nöjd med.

31 december 1934 blev aviatrisen Helen Richey den första kvinnan i USA att flyga ett postfraktplan och blev därmed den första kvinnliga kommersiella piloten i landet.

31 december 1942 lämnade författaren Ayn Rand in manuskriptet till romanen Urkällan till förlaget Bobbs-Merrill Company som valde att ge ut boken 1943 efter att 12 andra förlag refuserat den.

Födda

31 december 1834 Kapiolani, drottning av Hawaii

31 december 1834 Mary Jane Safford, amerikansk läkare

31 december 1861 föddes Selma Colliander, akademiker och den första kvinnliga universitetsbibliotekarien vid Lunds universitet.
Colliander tog sin studentexamen sent i livet år 1900 och disputerade sedan 1912 med en avhandling inom germanologi med titeln “Der Parallelismus im Heliand”. Hon började arbeta oavlönat vid universitetsbiblioteket, som ännu inte anställde kvinnor, och gjorde där en insats med att indexera småtryck från organisationer och föreningar, en uppgift som biblioteket tidigare försummat.1915 anställdes Colliander som ordinarie amanuens och fick därmed lön för sitt arbete.
Under första världskriget ledde Colliander arbetet med att samla in böcker till krigsfångar som sedan distribuerades till olika fångläger med hjälp av Svenska Röda Korset. Bland annat gick många boklådor till de ryska fånglägren där bland andra tyska och österrikiska krigsfångar hölls under bedrövliga omständigheter. Colliander tilldelades medaljer från flera nationella Röda Korsföreningar efter krigsslutet.
Under 1920-talet var Colliander den högst betalda amanuensen vid universitetsbiblioteket och hon fick flera gånger gå in som tillförordnad bibliotekarie. 1927 gick hon i pension och först året efter ändrades reglerna så att kvinnor kunde anställas som bibliotekarier vid universiteten.

31 december 1878 föddes Elizabeth Arden, kanadensisk-amerikansk affärskvinna som egentligen hette Florence Nightingale Graham. Hon grundade ett internationellt kosmetikimperium och introducerade produkter som foundation och mascara. Hon konkurrerade konstant med Helena Rubinstein

31 december 1904 föddes legendariska egyptiska sångerskan Oum Khalsoum som var den största stjärnan i den arabisktalande världen under 1900-talet

31 december 1925 Daphne Oram, engelsk musiker och kompositör av elektronisk musik

31 december 1936 föddes Siw Malmkvist, svensk sångerska och skådespelerska som spelat in fler än 600 låtar på 10 olika språk och haft fler än 40 låtar på svensktoppen. Hon har varit aktiv i 60 år som sångerska och blev 2016 invald i Swedish Music Hall of Fame.

Döda

31 december 1865 dog svenska författarinnan och kvinnorättspionjären Fredrika Bremer, 64 år gammal efter en kort tids sjukdom. Hennes idéroman Hertha som utkom 1856 är en av de mest betydelsefulla och inflytelserika skrifterna inom kvinnorörelsen i Sverige.

31 december 1916 dog 24-åriga Alice Augusta Ball, amerikansk kemist som utvecklade ett injicerbart oljeextrakt som var den mest effektiva behandlingen mot lepra fram till 1940-talet. Hon var också den första kvinnan och första afroamerikanen att ta examen vid University of Hawaii.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Webhallen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s