29 december

Händelser

29 december 1852 arresterades 17-åriga Emma Snodgrass av polisen i Boston. Hennes brott var att hon vid flera tillfällen burit byxor och kallat sig George Green. Historien om den könsöverskridande tonåringen Snodgrass blev en följetong i nationell media.

29 december 1922 startade amerikansk-kanadensiska äventyraren Aloha Wanderwell sin resa som skulle komma att göra henne till den första kvinnan att köra jorden runt. Hon körde en T-Ford sponsrad av Ford och lyckades ta sig runt 5 kontinenter tillsammans med sin man. De startade i Nice och först i januari 1927 var de tillbaka i staden igen. Då hade Aloha hunnit föda två barn under resan.

29 december 1925 tog Anna J. Cooper, amerikansk sociolog och författare, doktorsexamen från universitetet i Sorbonne. Hon var fjärde afroamerikanska kvinna med en Ph.D. Hennes tal och böcker inspirerade många och hon har kallats “den svarta feminismens moder”. Cooper är känd för essäsamlingen “A Voice from the South by a black Woman of the South”,där hon argumenterar för att kvinnor själva måste beskriva sin situation, istället för att låta andra tala för dem. Boken har kallats den 1:a feministiska analysen av afroamerikaners situation

29 december 1975 infördes en ny lag i Storbritannien som förbjöd könsdiskriminering och gav kvinnor rätt till lika lön och status som män. Lagen var kritiserad då den ansågs vara för radikal. Frågetecken fanns om lagen skulle bli allmänt accepterad eller om den skulle bli tandlös. 25 år senare visade studier att lagen fått lönegapet mellan män och kvinnor att minska från 40% till 20% högre löner för män

Födda

29 december 1721 föddes Madame de Pompadour, fransk kulturpersonlighet och mätress till kung Ludvig XV. Hon utövade ett stort inflytande över kungen, något som gjorde henne impopulär i sin samtid. Hon var även mecenat inom konst och kultur och beskyddare av upplysningsfilosofer.

29 december 1841 föddes Rosalie Fougelberg som var första kvinna i Sverige att arbeta som tandläkare sedan yrket hade öppnats för båda könen 1861. Hon var mellan 1867-1871 hovtandläkare i tjänst hos drottning Lovisa. Senare i livet flyttade hon som missionär till Alexandria i Egypten

29 december 1867 föddes Ida Högstedt, svensk kokboksförfattare och redaktör för tidskriften Iduns hushållssida samt ansvarig utgivare för tidningen Husmodern.

29 december 1882 Josabeth Sjöberg, konstnär

29 december 1884 Anna Lenah Elgström, Författare, journalist, kvinnosakskvinna

29 december 1887 Nell Walden, Konstnär, konstsamlare, gallerist

29 december 1920 Viveca Lindfors, Skådespelare, dramatiker, regissör

29 december 1930 Lissi Alandh, Skådespelare, revyartist

Döda

29 december 721 dog kejsarinnan Gemmei, som regerade Japan mellan 707-715. Hon abdikerade 715 till förmån för sin dotter Gensho

29 december 1731 dog prinsessan Louise Hippolyte av Monaco i smittkoppor. Hon var den enda kvinnan som varit regent av Monaco

29 december 1939 dog Madeleine Pelletier 65 år, fransk läkare, anarkist och feminist som drev frågor om sociala reformer för kvinnors rättigheter. Hon lyfte abortfrågan offentligt som en viktig del av kvinnors rätt till sina egna kroppar. Hon utförde även aborter på sin egna klinik

29 december 1940 Hanna Pauli, Konstnär

29 december 1982 Edith Unnerstad, Författare

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s