28 december

Händelser

28 december 1882 höll Frälsningsarméns första möte i Sverige lett av Hanna Ouchterlony som även var med och startade “Frelsesarmeen” i Norge

28 December 1886 fick amerikanska uppfinnaren Josephine Garis Cochran patent på den första kommersiellt gångbara diskmaskinen. Hon hade uppfunnit den några år tidigare och börjat sälja den när hon blev änka och behövde försörja sig.

28 december 1918 blev det klart att irländska feministen och revolutionären Constance Markievicz blev den första kvinna att väljas in i brittiska underhuset efter valet som hållits tidigare i december. När hon valdes satt hon i fängelse för uppvigling och hon tog aldrig sin plats i parlamentet.

28 december 1966 utsågs Alva Myrdal hon till konsultativt statsråd i utrikesdepartementet med ansvar för nedrustningsfrågor.

Födda

28 december 1722 föddes Eliza Lucas Pinckney, amerikansk agronom och plantageägare som introducerade och utvecklade odlingen av indigo i South Carolina, vilket gav stor betydelse for kolonins ekonomiska utveckling. Hon lyfts ofta som ett exempel på tidiga affärskvinnor i Amerika.

28 december 1816 föddes Elizabeth Packard, amerikansk kvinnorättskämpe som också kämpade för sk “mentalsjukas” rättigheter. Elizabeth blev själv inspärrad på mentalsjukhus av hennes make som menade att hon var galen då de haft olika åsikter i religiösa frågor.
I en väldokumenterad rättegång möttes de i rätten som dömde Elizabeth som frisk. Detta domstolsutslag blev basen för hennes fortsatta kamp.

28 december 1862 föddes Christina Broom, skottsk fotograf som brukar kallas Storbritanniens första kvinnliga pressfotograf. Hon var självlärd men arbetade för flera av de största tidningarna i England där hon dokumenterade allt från roddtävlingar till suffragettdemonstrationer

28 december 1882 föddes danska konstnären Lili Elbe, under namnet Einar Wegener. Hon anses vara den första personen i världen som genomgick en könskorrigering Hon dog av komplikationer i samband med att hon fick en livmoder inopererad i sig.

28 december 1904 föddes Arenia Mallory, amerikansk aktivist för afroamerikaners rätt till utbildning. Hon drev från 1926 fram till sin död 1977 en skola i Mississippi för afroamerikaner där flera framtida medborgarrättsrörelseledare utbildades.

Döda

28 december 1694 dog Maria II regerande drottning av England, Skottland och Irland från 1689 till 1694. Hon var dotter till Jakob II och Anna Hyde.

28 December 2004 dog amerikanska författaren och feministen Susan Sontag i cancer 71 år gammal. Hon var en av de mest inflytelserika debattörerna under 1900-talet. Efter hennes död sammanställde partnern Annie Leibovitz ca 200 privata bilder & porträtt till en bok och utställning

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s