27 december

Händelser

27 december 1845 användes för första gången eter som smärtlindring vid en förlossning av Dr. Crawford Long i Georgia, USA.

27 december 1886 lade Eloísa Díaz fram sin avhandling i medicin vid universitetet i Chile och blev därmed den första kvinnan att doktorera i medicin i Chile. Hon blev också den första kvinnan att praktisera som läkare i landet.
Titeln på hennes avhandling var: “Breves observaciones sobre la aparición de la pubertad en la mujer chilena y las predisposiciones patológicas del sexo” (ungefär “Brief observations on the apparition of puberty in Chilean women and their pathological predispositions about sex” på engelska).
Som läkare och filantrop arbetade hon för kvinnors och barns hälsa bland annat genom att starta kliniker för fattiga och förskoleverksamhet för arbetarkvinnors barn. Hon var också med grundade organisationen “National Council of Women of Chile” 1919 – en kvinnorättsorganisation som också kämpade för kvinnlig rösträtt och medborgerliga rättigheter.

27 december 1935 ordinerades tyskfödda Regina Jonas till rabbin som första kvinna i judendomens historia.

27 december 2001 väckte biskop Christina Odenberg stor uppmärksamhet, när hon vid en partnerskapsgudstjänst, kallad “Kärlekens gåva”, i Uppsala domkyrka välsignade två kvinnor som ingått registrerat partnerskap. Från 1 november 2009 kan samkönade par gifta sig i kyrkan.

Födda

27 december 1390 föddes Anne Mortimer, dotter till Roger Mortimer, och barnbarnbarnsbarn till Edvard III av England. Det var genom henne huset York gjorde anspråk på Englands tron, man vet dock inte så mycket om hennes liv.

27 december 1821 föddes Lady Jane Wilde, irländsk poet, skribent och kvinnorättsaktivist. Hon skrev under pseudonymen Speranza. Hon gjorde sig känd genom att samla in och bevara irländska folksagor och även för att hon är mor till Oscar Wilde

27 december 1832 föddes svenska författaren Anna Wästberg, som använde signaturen Anna A för sina diktsamlingar. Hon kunde skriva obehindrat redan vid 5 års ålder. Hon debuterade som författare dock först 1857. Hon var även redaktör för “Litteraturblad för damer” 1858.

27 december 1881 Anna Warburg, Förskolepionjär, barnträdgårdsledare, filantrop

27 december 1901 föddes tysk-amerikanska sångerskan och skådespelerskan Marlene Dietrich vars normbrytande klädsel väckte uppmärksamhet.

27 december 1917 föddes Barbro Kollberg svensk skådespelare, teaterledare och teaterpedagog.

27 december 1934 föddes Larisa Latynina, sovjetisk gymnast aktiv mellan 1956 och 1964 som fram till 2012 var innehavare av rekordet i antal olympiska medaljer (hela 18 stycken!) tills Michael Phelps övertog topplatsen.

Döda

27 december 1708 Johanna Eleonora De la Gardie Poet, hovdam

27 december 1949 dog svenska skådespelerskan Lotten Olsson, 70 år gammal.

27 december 2007 mördades Pakistans fd premiärminister Benazir Bhutto av en självmordsbombare vid ett politiskt massmöte i Rawalpindi, Pakistan.

27 december 2017 Tuija Lindström, Fotograf, professor

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s