26 december

Händelser

26 december 1862 började de första kvinnorna att arbeta som sjuksköterskor på sjukhusskeppet USS Red Rover. Det var första gången i amerikansk historia som kvinnor arbetade inom flottan på ett skepp

26 december 1907 startade den dittills största hyresstrejken i New York. 16-åriga Pauline Newman var den som låg bakom och hade organiserat strejken. Strejken, som pågick till 9 januari och involverade 10 000 hushåll på nedre Manhattan, resulterade i att ca 2000 av dem fick hyresreduktioner.
En framgångsfaktor som gjorde att strejken blev så stor var att Pauline Newman lyckades nå ut genom ett nätverk av både arbetande tonårstjejer OCH hemmafruar. De senare hade tid att dagtid gå runt i kvarteren och sprida information strejken och få med fler hushåll.
Pauline Newman kom efter detta att ägna hela sitt vuxna liv åt aktivism och engagemang i framför allt fackliga frågor och rättigheter för arbetare.

26 december 1924 scendebuterade Judy Garland, 2,5 år gammal då hon sjöng i hennes systrars julföreställning på familjens teater

Judy Garland, minst i familjen.

26 december 1937 hade norska filmen Fant (Tattarbruden på svenska) premiär. Filmens kvinnliga huvudroll spelades av Sonja Wigert, (som senare blev motståndskvinna och spion under kriget) och filmen, som anses vara en höjdpunkt i norsk filmhistoria, fick mycket gott mottagande

26 december 1941 gifte sig 24-åriga jazzmusikern Ella Fitzgerald med hamnarbetaren Benny Kornegay. När det kom fram att han hade ett kriminellt förflutet och var dömd för narkotikabrott, så fick hon äktenskapet annullerat 1942.

26 december 1979 hade tv-dramat “Mor gifter sig” premiär på Sveriges Television. Serien, som baserades på Moa Martinsons roman med samma namn, sändes mellan den 26 december 1979 och 6 februari 1980. Rollen som Hedvig spelades av Gurie Nordwall och rollen som Mia av Nina Ullerstam

26 december 1997 släpptes filmen Spice World på biografer världen över. Filmen fick usel kritik men slog besökarrekord i flera länder.

Födda

26 december 1771 föddes Marie Julie Clary, drottning av Spanien, Neapel och Sicilien, gift med Napoleons bror Joseph Bonaparte. Hon var också syster till Sveriges drottning Desideria som hon spenderade mycket tid tillsammans med fram till dess att Desideria flyttade till Sverige.

26 december 1780 föddes Mary Somerville, skotsk författare och matematiker som bland annat förutsåg upptäckter av nya planeter och undervisade den unga Ada Lovelace

26 december 1819 föddes amerikanska författarinnan E.D.E.N Southworth som skrev mer än 60 romaner, ofta med kvinnor i huvudrollerna

26 december 1876 föddes Virginia Bolten, argentinsk anarkistisk och feministisk journalist som kan ses som en av de mest radikala föregångarna för kvinnors rättigheter i Argentina. Hon blev redan som tonåring engagerad i den fackliga och anarkistiska rörelsen. 1896 började hon att de ut den anarka-feministiska nyhetstidningen La Voz de la Mujer (Kvinnans röst) som uppmanade kvinnor att stå upp mot det manliga förtrycket i samhället och i äktenskapet. Hon skrev även för flera andra anarkistiska tidningar och tidskrufter. Hon reste även runt som agitator och deltog vid demonstrationer och strejker runt om i landet. Hon arresterades flera gånger i samband med demonstrationer och när hon spred anarkistiska flygblad bland annat. 1902 förvisades hon från Argentina till Uruguay på grund av sin aktivism.

26 december 1892 föddes Stina Aronson, svensk modernistisk författare som ofta skildrade diskriminering av kvinnor och andra utsatta i samhället. Hon publicerades även under pseudonymerna Sara Sand och Mimmi Palm. Stina Aronson var ledamot i Samfundet De Nio från 1949.

Döda

26 december 1985 mördades 53-åriga primatforskaren Dian Fossey på sin forskningsstation i Rwanda där hon studerade bergsgorillor

26 december 1988 dog barnmorskan Ellen Erup, 95 år gammal. Hon var överbarnmorska vid Södra BB och ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet 1944–1968. Hon propagerade, trots kritik, för att preventivmedelsrådgivning borde ingå i svenska barnmorskors arbetsuppgifter.

26 december 1995 Gocken Jobs textilkonstnär och keramiker

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s