23 december

Händelser

23 december 583 kröntes drottning Olnal till härskare över stadsstaten Palenque. Hon är den första kända kvinnliga regenten i Mayariket.

23 december 1655 intågade högtidligen den abdikerade och till katolicismen konverterade svenska drottning Kristina i Rom.

23 december 1815 publicerades Jane Austens roman “Emma” för första gången, en av de mest lästa böckerna på engelska språket

23 december 1919 ansökte uppfinnaren Alice H. Parker om patent för en särskild värmepanna som hon uppfunnit. Pannan och värmesystemet fungerade så luften värmdes med hjälp av naturgas och varm luft transporterades i ledningar till alla rum i ett hus, ett slags centralvärmesystem.

23 december 1930 anlände den okända skådespelerskan Ruth Elizabeth Davis till Hollywood. Hon kom senare att ta namnet “Bette Davis” i de filmer hon senare gjorde. En av 1900-talets stora!

23 december 1941 lyckades Lepa Radić och hennes syster Dara, med hjälp av jugoslaviska partisaner, att fly från den fångenskap som hela deras familj hållits i sedan november samma år. De hade tagits till fånga pga sina politiska åsikter då axelmakterna invaderat Jugoslavien. Lepa som bara var 16 år kom att kämpa med partisanerna innan hon avrättades 1943 av tyskarna. Hon fick postumt den jugoslaviska utmärkelsen Nationalhjälteorden 1951

23 december 2017 meddelade Ana Muzičuk, ukrainsk stormästare i schack, på sin facebooksida att hon boykottade världsmästerskapen i Saudiarabien på grund av bristen på rättigheter för kvinnor i landet. Hon förlorade därmed två världsmästartitlar.

Födda

23 december 1860 föddes Harriet Monroe, amerikansk redaktör, litteraturkritiker och poet som grundade tidskriften Poetry som gav ut många författare som sedan kom att bli stora så som Ezra Pound, T.S. Eliot och Carl Sandburg.

23 december 1867 föddes Sarah Breedlove, senare känd som Madam C. J. Walker, afroamerikansk filantrop och affärskvinna. Hon blev den första amerikanska kvinnan att tjäna ihop 1 miljon dollar. Sitt affärsimperium byggde hon kring storsäljande hårvårdsprodukter.

23 december 1943 Drottning Silvia

Döda

23 december 1912 dog Lotten von Kræmer, 84 år gammal. Hon var en svensk författare, feminist, donator, filantrop och en av grundarna av Samfundet De Nio

23 december 1944 dog den tyska nunnan Angela Autsch känd som Auschwitzs ängel.

23 december 1968 dog författaren Anna Lenah Elgström 83 år gammal.
Elgström studerade konst i Stockholm och Paris och skrev i Social-Demokraten till 1948. Hon var katolik och aktiv inom kvinno- och fredsrörelsen. Hon var en av stiftarna till Rädda Barnen 1919.

23 december 1971 dog läkaren Ruth Svensson, 81 år gammal. Hon blev medicine doktor 1935 och gjorde banbrytande forskning inom parasitologi. Hon var verksam vid sjukhus och universitet både i Sverige och utomlands.

23 december 1980 dog Astri Taube, 82 år gammal. Hon var svensk konstnär och skulptör, gift med Evert Taube. Hon var elev för Carl Milles och anlitades flitigt för att göra offentlig konst. Hennes konstnärskap kom dock ofta att hamna i skymundan av makens karriär och liv.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

One thought on “23 december

 1. Lunds domkyrka
  Johannes Döparen
  I dag den 24 juni är det Johannes Döparens Dag. Johannes Döparen är den siste av profeterna, han som går före och visar vägen till Jesus.Johannes Döparens föräldrar var Elisabet och Sakarias. Elisabet var släkt med Maria, Jesu mor.
  Johannes levde som eremit i öknen och där manade han folk till att leva ett bättre liv. Han döpte också människor, och han döpte även Jesus.
  Kryptaltaret i Domkyrkan invigdes främst till Johannes Döparens ära 1123, men även till andra helgon och patriaker. I källan i den nordöstra delen av kryptan, döptes sannolikt människor under den allra äldsta kristna tiden. Då var det vuxendop det var frågan om. Den som skulle döpas smordes in i helig olja och steg naken ner i källan och döptes av biskopen. Därefter steg man upp och ikläddes vita kläder. En sådan dopkälla kan också kallas för en dopgrav eftersom den symboliserar genom döden till livet.
  Öppna
  Du har skickat
  ovoga obozavam da dojde ta osoba me facinira kako i SPASITELJ MICI ISUS RODI SE ZA NAS SVIH
  Öppna
  Du har skickat
  oba su za ZIVOT !
  Öppna
  16:38
  Du har skickat
  Den 23 december 2022, fredag
  4 fredag i advent

  Dagens bön:

  Allsmäktige evige Gud, inför Kristi födelses högtid ber vi, dina ovärdiga tjänare, om all nåd och barmhärtighet från honom, ditt Ord, som i jungfrun Maria blev människa och ville bo ibland oss.

  Allsmäktige Gud, låt oss efter den helige prästen Johannes föredöme växa i kunskapen om Kristus och genom barmhärtighet mot alla finna barmhärtighet hos dig.

  Läsningar: Mal 3:1-4,23-24, Ps 25, Luk 1:57-66

  Första läsningen
  Mal 3:1–4; 4:5–6
  (Jag skall sända till er profeten Elia,
  förrän Herrens dag kommer)

  Läsning ur profeten Malakis bok.
  Så säger Herren Gud: Se, jag skall sända ut min ängel, och han skall bereda väg för mig. Och med hast skall han komma till sitt tempel, den Herre som ni längtar efter, ja, förbundets ängel som ni begär, se, han kommer, säger Herren Sebaot. Men vem kan uthärda hans tillkommelses dag, och vem kan bestå, när han uppenbarar sig? Ty han skall vara som en guldsmeds eld och som valkares såpa. Och han skall sätta sig ned och smälta silvret och rena det. Han skall rena Levis söner och luttra dem som guld och silver, och sedan skall de bära fram offergåvor åt Herren i rättfärdighet. Och Judas offergåvor och Jerusalems skall då behaga Herren väl, liksom i forna dagar och i förgångna år.
  Se, jag skall sända till er profeten Elia, förrän Herrens stora och fruktansvärda dag kommer. Och han skall vända fädernas hjärtan till barnen, och barnens hjärtan till deras fäder, för att jag inte, när jag kommer, skall slå landet med tillspillogivning.
  Så lyder Herrens ord.

  Responsoriepsalm
  Ps 25:4b–5b, 8–10, 14 (R. jfr Luk 21:28)

  R. Vår befrielse är nära.

  Herre, kungör mig dina vägar,
  lär mig dina stigar.
  Led mig i din sanning, och lär mig,
  ty du är min frälsnings Gud. R.

  Herren är god och rättfärdig,
  därför undervisar han syndare om vägen.
  Han leder de ödmjuka rätt,
  de ödmjuka lär han sin väg. R.

  Alla Herrens vägar är nåd och trofasthet
  för dem som håller hans förbund och vittnesbörd.
  De som fruktar Herren blir hans förtrogna,
  han inviger dem i sitt förbund. R.

  Halleluja

  O Immanuel, vår Konung med den nya lagen,
  du frälsare som folken längtat efter:
  kom och fräls oss, Herre, vår Gud.

  Evangelium
  Luk 1:57–66
  (Johannes Döparens födelse)

  Läsning ur det heliga evangeliet enligt Lukas.
  För Elisabet var tiden inne att föda, och hon födde en son. Hennes grannar och släktingar fick höra vilken stor barmhärtighet Herren hade visat henne, och de gladde sig med henne. På åttonde dagen kom de för att omskära pojken, och de ville kalla honom Sakarias efter hans far. Men då sade hans mor: »Nej, han skall heta Johannes.« De sade till henne: »Det finns ingen i din släkt som bär det namnet.« Och de gjorde tecken åt fadern att låta dem veta vad barnet skulle kallas. Han bad om en skrivtavla och skrev: »Johannes är hans namn«, och alla förvånade sig. Med en gång löstes hans läppar och hans tunga, och han talade och prisade Gud. Alla de kringboende greps av fruktan, och överallt i Judeens bergsbygd talade man om detta som hade hänt. Och alla som hörde det lade det på minnet och frågade sig: Vad skall det inte bli av detta barn? Ty Herrens hand var med honom.
  Så lyder Herrens evangelium.
  16:13
  Du har skickat
  Lunds domkyrka
  Johannes Döparen
  I dag den 24 juni är det Johannes Döparens Dag. Johannes Döparen är den siste av profeterna, han som går före och visar vägen till Jesus.Johannes Döparens föräldrar var Elisabet och Sakarias. Elisabet var släkt med Maria, Jesu mor.
  Johannes levde som eremit i öknen och där manade han folk till att leva ett bättre liv. Han döpte också människor, och han döpte även Jesus.
  Kryptaltaret i Domkyrkan invigdes främst till Johannes Döparens ära 1123, men även till andra helgon och patriaker. I källan i den nordöstra delen av kryptan, döptes sannolikt människor under den allra äldsta kristna tiden. Då var det vuxendop det var frågan om. Den som skulle döpas smordes in i helig olja och steg naken ner i källan och döptes av biskopen. Därefter steg man upp och ikläddes vita kläder. En sådan dopkälla kan också kallas för en dopgrav eftersom den symboliserar genom döden till livet.
  Svara1 m
  Suzana Monika
  444Två tusen år senare är Lille Jesus åter ovälkommen i världen.
  Två tusen år senare är Lille Jesus åter ovälkommen i världen.
  FÖRFATTARADMINISTRATÖR PUBLICERAD DECEMBER 13, 2016 KOMMENTARER 0
  “En sådan amerikaniserad jul, en jul utan Gud, utan Jesus, utan Jungfru Maria, en jul med stora och upplysta tallar förblir utan julkrubba. Det finns inte mer plats för dem. Historien upprepar sig. Det fanns inget utrymme för dem i värdshuset. De sökte skydd i ladan. Och det var där miraklet hände …”
  När vi kände ett andetag av demokrati mot 1990-talet drog många troende en lättnadens suck. Särskilt de lite mer blyga troende som har låtit sig existera i fullständigt beroende av gudlös regering. Innan dess fick julen inte ens firas offentligt och modigt. Det fanns dumma situationer, som var ganska vanliga i städerna, att troende var tvungna att köpa två tallar till jul. Den ena väntade officiellt på det nya året på balkongen när de otrogna dekorerade tallarna, och den andra var inredd i lägenheten när det gjordes troget, dvs. på julafton. På utsidan verkade det som om de var regim, och inuti familjen och i deras hjärtan som om de var sanna troende. Det fanns andra dumma kompromisser som vissa troende var tvungna att göra för att inte förlora sina jobb, och ändå inte ha drama inom den så kallade religiösa familjen.
  Hans namn är förbjudet.
  Det verkar som om vissa saker upprepas och att troende på något sätt kan bli bekymrade över utrymmet för deras religionsfrihet. Utgångspunkten för kort men också bekymrad reflektion ger mig några nyheter och information som kommer från olika delar av världen, och särskilt från USA. Skolmyndigheter i vissa län i New Jersey och Florida har förbjudit sång av julsånger. Borgmästaren i Somerville, Massachusetts, bad om ursäkt för att han felaktigt kallat stadens semesterfest för en julfest. I köpcentra över hela landet varnades säljare för att inte säga “God jul” till shoppare, utan “trevlig helg” så att vissa svarta amerikaner som markerar Kwanza, eller judar som firar Hanukkah, eller muslimer och ateister inte skulle höra ett kort som inte återspeglade deras känslor. Den Kansas-baserade tidningen Wichita Eagle gav korrigeringen eftersom den felaktigt skrev en julgran istället för en kommunal gran som skrev om en vinterfestival som ersatte offentlig julminne. I många skolor har julens innehåll tömts. Där jultomten eller jultomten kan, kan jesus inte. Där “Jingle Bells” får höras ska man inte höra “Stilla natt”. Och i vissa skolor i Italien i firandet av julen i sånger där Jesus nämns, på grund av barn som kanske inte är kristna, har namnet Jesus ersatts med ett neutralt ord, såsom dygd eller vänlighet. Det finns ofta många filmer på kroatiska tv-program såväl som på program från andra tv-apparater. Filmerna är fina med sitt innehåll. Det finns mindre och mindre Jesus. Du kan se många tomtehistorier på skärmarna, men det nämns inte längre om Jesus. Det finns varken en liten eller en stor Jesus. Julen är mer och mer en högtid och mindre och mindre en högtid. Det här är alltmer arbetslösa dagar som alltid kommer till nytta för människor, och allt mindre är de dagar vid rötterna som talar om innehållet i den kristna tron, den kristna, som ligger till grund inte bara för vårt hemland Kroatien, utan också för Europas och dess kulturs rötter och för hela världen. Men det är som att allt glider bort från religiösa accenter. I någon liberalistisk strävan efter falsk solidaritet förnekas den egna identiteten. Och det är uppenbart för alla att det varken finns sann solidaritet eller uppriktig kärlek till grannen om vi förnekar vår egen personlighet, våra rötter.
  Historien upprepar sig
  En sådan amerikaniserad jul, en jul utan Gud, utan Jesus, utan Jungfru Maria, en jul med stora och upplysta tallar förblir utan julkrubba. Det finns inte mer plats för dem. Historien upprepar sig. Det fanns inget utrymme för dem i värdshuset. De sökte skydd i ladan. Och det var där miraklet hände. Vem vet om dagens värld inte på samma sätt undertryckte Jesus från sina lägenheter och arbetsplatser, från metropoler och offentliga torg. Lagen tillåter troende att fira religiösa fester i kyrkor, men fler och fler så kallade “civila” samhällen och stater vill inte ha någon fara för sina vanor och de vill inte heller att livets regler från den som kom vid hans födelse ska humanisera denna värld. I Kroatien är julen för de allra flesta medborgare en religiös högtid med dess innehåll som på något sätt är inbäddat i det nationella väsendet. Det är just som en religiös högtid för denna stora majoritet som inte bara är ett tillfälle för underhållning, utan dagar av förfriskning av den heliga som vårt kristna folk bär vid sina rötter. Det är värt att känna det i media som något som ger ett märke till hela det offentliga livet.
  Öppna
  Du har skickat
  Mal 3:1–4; 4:5–6
  (Jag skall sända till er profeten Elia,
  förrän Herrens dag kommer)

  Läsning ur profeten Malakis bok.
  Så säger Herren Gud: Se, jag skall sända ut min ängel, och han skall bereda väg för mig. Och med hast skall han komma till sitt tempel, den Herre som ni längtar efter, ja, förbundets ängel som ni begär, se, han kommer, säger Herren Sebaot. Men vem kan uthärda hans tillkommelses dag, och vem kan bestå, när han uppenbarar sig? Ty han skall vara som en guldsmeds eld och som valkares såpa. Och han skall sätta sig ned och smälta silvret och rena det. Han skall rena Levis söner och luttra dem som guld och silver, och sedan skall de bära fram offergåvor åt Herren i rättfärdighet. Och Judas offergåvor och Jerusalems skall då behaga Herren väl, liksom i forna dagar och i förgångna år.
  Se, jag skall sända till er profeten Elia, förrän Herrens stora och fruktansvärda dag kommer. Och han skall vända fädernas hjärtan till barnen, och barnens hjärtan till deras fäder, för att jag inte, när jag kommer, skall slå landet med tillspillogivning.
  Så lyder Herrens ord.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s