21 december

Händelser

21 december 1879 hade dramat “Ett dockhem”, skrivet av Ibsen, premiär i Köpenhamn. I huvudrollen som Nora sågs danska skådespelerskan Betty Hennings. Pjäsen handlade om äktenskapet och kvinnans livsmöjligheter och pjäsen kom uppröra många under de första åren den spelades.

21 december 1898 upptäckte Marie Curie och hennes man ett nytt grundämne i deras forskning om radioaktivitet. De kom att kalla ämnet Radium

21 december 1919 deporterades feministiska anarkisten Emma Goldman till Ryssland efter 2 års fängelse för uppvigling i USA.

21 december 1933 skrev 5-åriga skådespelerskan och framtida diplomaten Shirley Temple kontrakt med filmstudion Fox Films

21 december 1945 skiljde sig krigskorrespondenten Martha Gellhorn från författaren Ernest Hemingway efter 5 års stormigt äktenskap.

21 december 1990 publicerade forskaren Mary-Claire King en artikel om sin forskning kring genetik och bröstcancer. Hon hade identifierat en gen, som hon kallade BRCA1, som styr ärftlighet av bröstcancer. Innan dess hade forskningen varit osäker på om ärftlighetens betydelse. Mary-Claire King är även känd som människorättsaktivist sedan hon 1984 arbetade med Abuelas de Plaza de Mayo i Argentina och använde DNA-analys för att identifiera barn som stulits från sina familjer och adopterat bort illegalt under militärjuntans grymma styre 1976-1983.

Födda

21 december 1836, Teresia, prinsessa av Sverige och Norge, kompositör

21 december 1866 föddes Maud Gonne, engelskfödd feminist, irländsk revolutionär och skådespelerska

21 december 1884 föddes María Cadilla Colón de Martínez, puertoricansk författare och lärare som kämpade för kvinnors rättigheter

21 december 1923 föddes Constance “Connie” Mark, brittisk-jamaikansk aktivist och krigsveteran. Under kriget arbetade hon för den brittiska armén där hon mötte rasistiska och sexistiska strukturer som bland annat gjorde att hon nekades löneförhöjning när hon steg i graderna. Efter kriget flyttade hon till England och försökte där få erkännande för de insatser som västindier gjort i kriget. Under hela sitt liv arbetade hon för att lyfta fram svarta britters insatser under kriget genom utställningar, böcker och olika organisationer som hon startade. 2001 tilldelades hon den brittiska imperieordern för sin aktivism.

Döda

21 december 1549 dog Margareta av Angoulême, författare och drottning av Navarra vars hov var samlingspunkt för vetenskapsmän och lärda. Hon var en av de mest inflytelserika kvinnorna i Frankrike i sin tid och är historiskt sett ansedd som en av de första moderna humanisterna.

21 december 1924 Anna Hierta-Retzius, Filantrop, kvinnosakskvinna

21 december 1968 Else Kleen, Journalist

21 december 1976 Karin Ekelund, Skådespelare, radioproducent

21 december 1980 Célie Brunius , Journalist, författare

21 december 1990 Magda Julin, Konståkare

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s