19 december

Händelser

19 december 1154 kröntes Eleonora av Akvitanien till drottning av England. Hon kom att bli oerhört inflytelserik och har kallats för Europas rikaste och mäktigaste kvinna.

19 december 1490 gifte sig 13-åriga hertiginnan Anna av Bretagne med tysk-romerske kejsaren Maximilian I, i brudgummens frånvaro. Äktenskapet hade arrangerats för att skydda Bretagne från Frankrike med hjälp av kejsarens ätt Habsburg och dess allierade.
Äktenskapet ogillades djupt av Frankrike och resulterade därför i ett franskt anfall på Bretagne som belägrades av franska trupper. Anna tvingades skriva under ett fredsfördrag och därefter gifta sig med franske kungen Karl VIII, äktenskapet med Maximilian annullerades.

19 december 1900 blev Jeanne Chauvin den 2:a kvinnan i Frankrike att sväras in som advokat efter att hon kampanjat i 3 år för en lagändring. Tidigare hade kvinnor tillåtits att ta examen i juridik men inte bli advokater. När Chauvin 1897 ansökte om att bli advokat så nekades hon.
Hennes fall och hennes kampanj kom att bli det som fick en lagändring till stånd den 1 december 1900.

19 december 1912 gifte sig franska författarinnan Colette med tidningsredaktören Henri de Jouvenel. Paret skiljde sig 12 år sedare efter att Colette haft en påstådd affär med Henris son Bertrand

19 december 1986 benådades människorättsaktivisten Jelena Bonner, gift med nobelpristagaren Sacharov, av Sovjets ledare Gorbatjov.

Födda

19 december 1875 föddes Mileva Marić, serbisk matematiker som var gift med Albert Einstein. Mycket tyder på att Mileva och Albert tillsammans lade grunden till de publiceringar och teorier som kom att göra honom berömd.

19 december 1915 föddes Édith Giovanna Gassion känd som Édith Piaf, fransk sångerska och artist med stora framgångar under 1900-talet.

19 december 1916 föddes Elisabeth Noelle-Neumann, tysk statsvetare och journalist som bland annat presenterat teorin om tystnadspiraler d v s att man är mindre benägen att framföra en åsikt om man tror att man är i minoritet vilket gör att man tror att åsikten är i minoritet.

19 december 1916 Ann Mari Falk Författare, översättare, lektör

Döda

19 December 1848 dog författaren Emily Brontë, 30 år gammal. Dödsorsaken var troligtvis tuberkulos.

19 december 2015 dog Karin Söder, centerpartistisk politiker och Sveriges första kvinnliga utrikesminister. Hon var även den första kvinnliga ordföranden för ett svenskt riksdagsparti.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s