17 december

Händelser

17 december 1559 inträffade det sk “Vadstenabullret” som var en skandal som var centrerade kring den då nittonåriga prinsessan Cecilia Vasa. Cecilia var i Vadstena slott för att fira systern Katarinas giftemål med Edzard av Ostfriesland. Med på festen var även Edzards bror Johan. På natten den 17/12 gjordes en årazzia på Cecilias rum då det misstänktes att Johan kunde vara där, och mycket riktigt blev de påkomna. Johan slängdes i fängelse i ett år efter händelsen. Skandalen spreds till alla Europas kungahus och Cecilias äktenskapsmöjligheter minskade. Hennes liv blev trots skandalen relativt gott och spännande. Hon gifte sig, levde i Tyskland ett tag, bodde i England vid Elizabeth I:s hov. Hon levde i Sverige som skeppskapar-grevinna, hamnade i onåd hos sin bror Johan III och flyttade till Tyskland igen. Hon blev 87 år gammal.

17 december 1600 blev Maria av Medici drottning av Frankrike och Navarra när hon gifte sig med Henrik IV. Hon kröntes dock inte förrän nästan 10 år senare, dagen innan hennes make dog. Hon var efter det regent i sin sons ställe i 7 år.

17 december 1937 utnämndes läkaren Nanna Svartz genom regeringsbeslut till professor. Hon blev då den första kvinnan i Sverige att vara statligt anställd som professor.

17 December 1975 dömdes Lynette Fromme för mordförsök på amerikanska presidenten Gerald Ford

17 december 2013 valdes Angela Merkel för tredje gången till förbundskansler i Tyskland.

Födda

17 december 1706 föddes Émilie du Châtelet, fransk nytänkande matematiker, fysiker och författare som bland annat översatte Newtons Principia Mathematica.

17 december 1738 föddes Fredrika Eleonora von Düben, svensk grevinna, hovfunktionär (överhovmästarinna) och konstnär (målare och brodör). Hon var hedersmedlem av Konstakademien

17 december 1897 Alice Lyttkens Författare

Döda

17 december 1663 dog Anna Nzinga, militär ledare och drottning av Ndongo och Matamba i nuvarande Angola där hon regerade i nästan 40 år.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s