13 december

Händelser

13 december 1926 blev Miina Sillanpää, finsk journalist och socialdemokratisk politiker, vice socialminister i den finska regeringen. Hon blev därmed den första kvinnan att utses till minister i Finland13 december 1951 gifte sig Storbritanniens framtida premiärminister Margaret Roberts (26) med affärsmannen Denis Thatcher (36)13 december 1956 hade filmen “Anastasia” premiär med Ingrid Bergman i huvudrollen. Hon belönades med en Oscar för sin insats. Filmen var hennes comeback i Hollywood där hon svartlistats efter att hon haft ett utomäktenskapligt förhållande med regissören Rossellini.

Födda

13 december 1830 föddes Mathilde Fibiger, dansk författare, feminist och telegrafist, en av de första i Danmark att lyfta kvinnors rättigheter13 december 1883 föddes Belle da Costa Greene, amerikansk biblotekarie som arbetade med finansmannen J.P Morgans boksamling i det bibliotek som han etablerade på Manhattan. Hon var känd för sin bohemiska stil och sitt skarpa intellekt.Foto: Library of Congress, Washington, D.C.; neg. no. LC USZ 62 9322513 december 1884 föddes Margarete Bonnevie, norsk journalist, författare och kvinnorättskämpe. Hon var ordförande för Norsk Kvinnesaksforening 1936–1946 och ordförande i Oslo Venstres kvinnolag 1936–1937.Foto: J . L. Tiedemanns Tobaksfabrik13 december 1895 föddes Lucía Sánchez Saornil, spansk poet, militant anarkist och feminist. Hon var en av grundarna till Mujeres Libres, en anarkistisk kvinnoorganisationer som engagerade så många som 30000 kvinnor. De var aktiva under tiden för det spanska inbördeskriget. Organisationen kämpade för kvinnors frigörelse och för social revolution. De organiserade bland annat mödravård och barnomsorg för arbetarklasskvinnor. Som poet publicerades hon i många radikala tidskrifter och skrev om ämnen så som preventivmedel, homosexualitet och könsroller. Hon skrev under den manliga pseudonymen Luciano de San Saor för att undkomma censut.13 december 1903 föddes Ella Baker, amerikansk medborgarrättsaktivist från 1930-talet fram till sin död 13 december 1986. Baker var en drivande organisatör bakom kulisserna i rörelsen och sågs som en mentor för många av de yngre kvinnliga aktivisterna.

Döda

13 december 1621 dog Katarina Stenbock 86 år gammal. Hon var Sveriges drottning 1552-1560 och tredje hustru till Gustav Vasa.13 december 1929 dog Rosina Heikel, 87 år gammal. Hon var Finlands och Nordens första kvinnliga läkare.13 december 1953 Alvida Sandberg Lärare, pionjär inom skolbiblioteksverksamheten13 december 1959 Ingrid Vang Nyman Konstnär, illustratör. Hon är framför allt känd för sina illustrationer till Astrid Lindgrens Pippi Långstrump-böcker.13 december 1978 dog Berit Berg von Linde, 78 år gammal. Hon var, under nästan ett kvarts, sekel generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges lottakårer.13 december 2014 Maj-Britt Inghe Socionom, forskare, pionjär inom socialmedicinen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s