6 december

Händelser

6 december 1491 gifte sig Anna av Bretagne med Karl VIII av Frankrike i en snabb och enkel ceremoni i Langeais.

6 december 1741 tog Elisabeth av Ryssland makten som tsarinna i en oblodig kupp mot barn-tsaren Ivan VI.

6 december 1849 flydde Harriet Tubman från slaveriet för andra och sista gången. Hon hade tidigare samma år gjort ett försök att fly tillsammans med sina bröder men hade tvingats återvända. I december flydde hon utan bröderna och lyckades denna gång att göra sig fri för gott.

Under de kommande åtta åren hjäpte hon hundratals andra att fly via “Den underjordiska järnvägen”. I detta hemliga nätverk av slaverimotståndare var Harriet, med kodnamnet “Moses”, konduktör och guidade människor till friheten.

6 december 1921 valdes läraren Agnes Macphail, som första kvinna någonsin, till ledamot i det kanadensiska parlamentet. Hon kom att stanna där till 1940 och var sedan aktiv inom politiken på delstatsnivå.

6 december 1934 infördes kvinnlig rösträtt i nationella val i Turkiet. Redan vid parlamentsvalet 1935 valdes ett flertal kvinnor till parlamentet. Bilden visar de första 18 kvinnliga parlamentsledamöterna. 1929 hade lander beslutat att införa rösträtt för kvinnor i lokala val. Första lokalvalet där kvinnor fick delta hölls 1930.

6 december 1954 vann författaren Simone de Beauvoir Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris, Goncourtpriset, för romanen Les Mandarins.

6 december 1989 sköts 14 kvinnor till döds och 10 skadades av antifeministiske attentatsmannen Marc Lépine på École Polytechnique i Montréal. Sedan dess är 6 december Kanadas nationella dag mot våld mot kvinnor

Födda

6 december 1804 föddes tyska operasångerskan Vilhelmine Schröder-Devrient.

6 december 1855 föddes Ottilia Adelborg, svensk akvarellkonstnär, författare, pionjär inom tecknade serier, rösträttskvinna och hembygdsvårdare. Adelborg är känd bland annat för affischen Prinsarnes blomsteralfabet (1892) som också blev julkalender och ABC-bok med ett rim till varje bokstav. Hon var också aktiv i bildandet av föreningen Svensk Hemslöjd 1899 och grundade en skola för knyppling i Gagnef 1903. Hon komponerade knypplingsmönster både efter fria fantasier och verkliga förebilder, kallat att dikta en spets.

6 december 1874 föddes Ellen Moberg, svensk politiker och förskolepionjär. Tillsammans med sin syster startade hon ett av landets första daghem för små barn. Lokalen var anpassad för barn med små möbler och glada färger. 1909 grundade hon en skola för förskollärare i Norrköping.

6 december föddes svenska författaren och journalisten Célie Brunius.

Döda

6 december 1967 dog bibliotekspionjären Valfrid Palmgren, 90 år gammal. Hon var drivande för skapandet och utvecklingen av de svenska folkbiblioteken. Genom resor till USA hämtade hon hem idéer om hur biblioteksverksamheten skulle organiseras på olika sätt i allt från organisation, styrning, klassificering och uppdrag. Hon tryckte också på att bibliotekarier as yrkesroll behövdes professionaliseras och utbildningsnivån höjas.
1911 öppnade hon också det första barnbiblioteket i Stockholm.
Hon var djupt engagerad i andra samhällsfrågor så som rösträtten och fredsfrågan.
Hon var även aktiv i Danmark där hon bland annat undervisade på Köpenhamns universitet och föreläste i radion om svenska språket.
Foto: Ferdinand Flodin, 1905

Advertisement

One thought on “6 december

  1. Pingback: 6 december — Kvinnohistoria – Webbplatsrubriksuzana monika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s