5 december

Händelser

5 december 1484 utfärdade påven bullan Summis desiderantes affectibus som fördömde häxeri som kätteri vilket startade en våg av häxprocesser. Under de kommande 200 åren avrättas minst 30000 människor, främst kvinnor, som grundlöst anklagades för samröre med Satan. Sverige hade förhållandevis få häxprocesser men ändå avrättades runt 300 kvinnor under den värsta hysterin 1668-1676

5 december 1923 antogs 29-åriga Lucile Atcherson, som första kvinna, till U.S. Foreign Service USAs diplomatkår. Hon hade klarat testerna för att antas men Senaten godkände henne inte till programmet förrän ett år senare. 1925 fick hon sin första utlandspostering i Bern i Schweiz

5 december 1935 bildades kvinno- och medborgarrättsorganisationen National Council of Negro Women med aktivisten Mary McLeod Bethune som ledare. Organisationen lyfte och hade utvecklingsprogram för afroamerikanska kvinnliga ledare.

5 december 1941 godkändes sjuksköterskan Elizabeth Kennys nya och då kontroversiella metod att använda fysisk aktivitet för att bota förlamning av polio. Tidigare hade den konventionella metoden handlat om att fixera de kroppsdelar som blivit förlamade men Elizabeth gjorde tvärt om.
Hennes arbete ligger idag till grund för den moderna sjukgymnastiken

5 december 1955 bötfälldes Rosa Parks som några dagar tidigare arresterats då hon vägrat resa sig för en vit man på bussen. Efter detta inleddes bussbojkotten i Montgomery för att protestera mot rassegregeringslagarna

5 december 1956 började unga välmeriterade advokaten Rose Heilborn att arbeta som domare i stadsdomstolen i Burnley efter att hon som första kvinna utnämnts till domare några veckor tidigare.

5 december 1996 nominerades Madeleine Albright av president Clinton till att bli USA:s utrikesminister. Hon var första kvinna någonsin på posten.

Födda

5 december 1869 föddes Delia “Mickie” Akeley, amerikansk upptäcktsresande som skapa banbrytande naturhistoriska utställningar och dioramor till olika museer i USA. Hon reste tillsammans med sin make (och efter skilsmässan ensam) i Afrika och även i den amerikanska vildmarken.

5 december 1886 föddes Amanda Labarca, chilensk diplomat, författare och feminist. Hon grundade flera olika kvinnorättsorganisationer i Chile i början av 1900-talet som bland annat drev frågor om likhet inför lagen för kvinnor och män.

5 december 1937 föddes Maud Hansson Fissoun, svensk skådespelerska som kanske är mest känd för sin roll som pigan Lina i Emil i Lönneberga. Som Lina lyckades Hansson Fissoun göra en potentiellt osympatisk roll komisk och mer älskvärd.

Döda

5 december 1784 avled afroamerikanska poeten Phillis Wheatley, 31 år gammal. Som 7-åring fördes hon som slav från Västafrika till Amerika. Hon fick utbildning av sin slavägare och blev 1773 första afroamerikanska kvinna att publicera en bok.

5 december 1925 dog holländska feministen, ideologen och författaren Wilhelmina Drucker, 78 år gammal. År 1888 startade hon veckotidningen De Vrouw (“kvinnan”) och året efter grundade hon Vrije Vrouwenvereeniging (Fria Kvinnoföreningen).

Advertisement

3 thoughts on “5 december

  1. Pingback: 5 december — Kvinnohistoria – Webbplatsrubriksuzana monika

  2. Pingback: Hopp över eld för Heliga korset — MÅNGKULTURELLA ALMANACKAN – Webbplatsrubriksuzana monika

  3. Pingback: Konversioner till Katolska kyrkan pekar på dess nyckelroll som enhetens och trons bevarare i Kristi kropp — Bengts Blogg – Webbplatsrubriksuzana monika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s