2 december

Händelser

2 december 1804 kröntes Joséphine de Beauharnais till Frankrikes kejsarinna av Napoleon som strax innan krönt sig själv till kejsare.
Kort innan kröningen hade de, på inrådan av påven, gift sig med varandra en andra gång, i en kyrklig vigsel då deras första var borgerlig.

2 december 1875 grundade brittiska djurrätts- och rösträttsaktivisten Frances Power Cobbe organisationen National Anti-Vivisection Society (NAVS) som var världens första organisationen som arbetade mot plågsamma djurförsök.

2 december 1916 lyfte ett plan från Midland Beach på Staten Island med suffragetterna Leda Richberg-Hornsby (piloten) och Ida Blair ombord. Planen var att bombardera president Wilsons privata yacht med flygblad med budskap om rösträtt för kvinnor. Strax efter att de startat tog en kastvind tag i planet och tvingade dem till en nödlandning. Båda kvinnorna klarade sig utan större skador. Budskapet och aktionen uppmärksammades, trots misslyckandet, i pressen.

2 december 1988 påbörjade Benazir Bhutto sin första period som premiärminister i Pakistan.

2 december 1997 tilldelades Ludmila Engquist Svenska Dagbladets guldmedalj – Bragdguldet.

Födda

2 december 1973 föddes tennislegendaren Monica Seles i Novi Sad. Under sin karriär vann hon nio grand slam-titlar.

Döda

2 december 1941 dog Ellen Palmstierna 72 år gammal. På 1910-talet var hon aktiv inom Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt och 1919 var hon en av initiativtagarna till bildandet av föreningen Rädda Barnen i Sverige, och blev dess första ordförande.

2 december 2008 dog sångerskan och låtskrivaren Odetta Holmes, 78 år, känd som den amerikanska medborgarrättsrörelsens röst.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s