27 november

Händelser

27 – 28 november 1917 släpptes de 33 suffragetter som fängslats i början avmånaden och som under följande veckor misshandlats, tvångsmatats och torterats av polisen.

27 november 1945 återbegravdes holländska kommunistiska motståndskvinnan Hannie Schaft, med hedersbetygelser i drottningens närvaro. Hon hade avrättats av nazisterna i april samma år.

27 november 1949 blev Maria Tallchief den första prima ballerinan, vid ett större amerikanskt balettkompani, som tillhörde ursprungsbefolkningen i USA. Hon dansade, detta datum, huvudrollen i New York City Ballets premiäruppsättning av Eldfågeln. Tallchief tillhörde Osage-folket och växte upp i en relativt välbärgad familj med en skotsk mor som tidigt satte sin dotter i balletskola och pianolektioner. Som tonåring satsade hon först mot att bli konsertpianist men då hon kom i kontakt med den nyskapande koreografen Bronislava Nijinska så valde hon dansen.
Rollen i Eldfågeln 1949 sågs som banbrytande och Tallchief hyllades för sitt atletisk och tekniskt komplicerade framförande. Detta blev en språngbräda för hennes karriär och etablerade henne som en internationell storstjärna inom balett. Under 1940-talet då hon slog igenom var det ovanligt med inhemskt födda balettdansare i USA, de flesta var europeiska immigranter. Därför kallas hon ibland för den första amerikanska prima ballerinan.

27 november 1968 blev Penny Ann Early den första kvinnan i USA att delta i en professionell basketmatch när hon spelade för Kentucky Colonels mot Los Angeles Stars i en ABA-match. Early var ingen basketspelare utan egentligen jockey. Att hon spelade matchen var en protest mot det motstånd hon mött från manliga jockeykollegor som bojkottat flera race som hon deltagit i.

27 november 1999 vann Labour parlamentsvalet i Nya Zeeland vilket gjorde partiledaren Helen Clark till landets första kvinnliga premiärminister.

Födda

27 november 1882 föddes Alma Haag. Hon var en av Sveriges första pressfotografer anställd på Dagens Nyheter. Hon dokumenterade statsbesök, Strindbergs begravning och stadsmiljöns förändring m.m

Döda

27 november år 450 dog Galla Placidia, romersk adelskvinnan som var var halvsyster till både kejsar Honorius och kejsar Arcadius. Hon var en central gestalt i det sena romarrikets politiska liv.

27 november 1852 dog brittiska matematikern Ada Lovelace, 36 år gammal. Hon brukar kallar för världens första dataprogrammerare då hon skrev den första algoritm som är avsedd att bearbetas med en maskin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s