26 november

Händelser

26 november 783 sattes Adosinda, tidigare drottning av Asturien (i nuvarande Spanien), i kloster på grund av konflikter om vem som var riHändelser\n

26 november 783 sattes Adosinda, tidigare drottning av Asturien (i nuvarande Spanien), i kloster på grund av konflikter om vem som var rikets rättmätiga härskare. Där fick hon stanna under resten av sitt liv.\n

26 november 1504 blev Johanna den vansinniga drottning av Kastilien då hennes mor Isabella I dog.\n

26 november 1867 blev Mrs Lily Maxwell kanske den första kvinna att rösta i det brittiska parlamentsvalet då hon av misstag hamnat i röstlängden. Hon fick eskorteras av vakter som skyddade henne från att lynchas av motståndare till kvinnlig rösträtt när hon gick till röstningslokalen. Hon röstade för kandidaten Jacob Bright som stödde kvinnlig rösträtt\n\n

26 november 1924 gifte sig 16-åriga skådespelerskan Lita Grey med filmstjärnan Charlie Chaplin som var nästan 20 år äldre än henne. Hon var gravid vid bröllopet och paret fick ytterligare ett barn innan de skiljde sig i dåtidens dyraste skilsmässa 1927.\n

26 november 1942 hade filmen Casablanca premiär med svenska skådespelerskan Ingrid Bergman i en av huvudrollerna.\n

26 november 1945 publicerades Astrid Lindgrens första bok om Pippi Långstrump, med illustrationer av Ingrid Vang Nyman. Lindgren hade skrivit ned de historier hon berättade för dottern Karin och med detta manus vann hon bokförlaget Rabén & Sjögrens barnbokstävling 1945.\n

26 november 1992 meddelade drottning Elisabeth II av England att hon frivilligt skulle börja betala skatt på sina inkomster\n

Födda

26 november 1814 föddes tyska författaren, feministen och aktivisten Louise Aston, känd för sin radikala livsstil och för tiden udda klädstil.\nHon och hennes man trakasserades ofta av myndigheterna då hon ansågs vara för radikal och för både demokrati och republik.\n\n

26 november 1832 föddes Mary Edwards Walker, amerikansk krigskirurg, kvinnorättskämpe och enda kvinna som tilldelats Medal of Honor, amerikanska armén högsta hedersbetygelse.\n

26 november 1942 föddes vietnamesiska läkaren Dang Thuy Tram, vars uppmärksammade krigsdagböcker publicerades 2005, 35 år efter henne död.\

Döda

26 november 1883 dog amerikanska kvinnorättskämpen, slaverimotståndaren och talaren Sojourner Truth 80 år gammal. Hon höll sitt mest kända tal, \”Ain\’t I a Woman?\”, om lika rättighter för kvinnor och svarta, i Ohio 1851.

\

26 november 1924 gifte sig 16-åriga skådespelerskan Lita Grey med filmstjärnan Charlie Chaplin som var nästan 20 år äldre än henne. Hon var gravid vid bröllopet och paret fick ytterligare ett barn innan de skiljde sig i dåtidens dyraste skilsmässa 1927.

26 november 1942 hade filmen Casablanca premiär med svenska skådespelerskan Ingrid Bergman i en av huvudrollerna.

26 november 1945 publicerades Astrid Lindgrens första bok om Pippi Långstrump, med illustrationer av Ingrid Vang Nyman. Lindgren hade skrivit ned de historier hon berättade för dottern Karin och med detta manus vann hon bokförlaget Rabén & Sjögrens barnbokstävling 1945.

26 november 1992 meddelade drottning Elisabeth II av England att hon frivilligt skulle börja betala skatt på sina inkomster

Födda

26 november 1814 föddes tyska författaren, feministen och aktivisten Louise Aston, känd för sin radikala livsstil och för tiden udda klädstil.
Hon och hennes man trakasserades ofta av myndigheterna då hon ansågs vara för radikal och för både demokrati och republik.

26 november 1832 föddes Mary Edwards Walker, amerikansk krigskirurg, kvinnorättskämpe och enda kvinna som tilldelats Medal of Honor, amerikanska armén högsta hedersbetygelse.

26 november 1942 föddes vietnamesiska läkaren Dang Thuy Tram, vars uppmärksammade krigsdagböcker publicerades 2005, 35 år efter hennes död.

Döda

26 november 1883 dog amerikanska kvinnorättskämpen, slaverimotståndaren och talaren Sojourner Truth 80 år gammal. Hon höll sitt mest kända tal, “Ain’t I a Woman?”, om lika rättighter för kvinnor och svarta, i Ohio 1851.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s