25 november

Händelse

25 november 1286 blev 3-åriga norska prinsessan Margareta utsedd till regerande drottning av Skottland då alla andra tronarvingar dött. Först 1290 reste hon mot Skottland men dog på vägen då hennes fartyg förliste vid Orkneyöarna.

25 november 1487 kröntes Elizabeth av York till Englands drottning. Hon var gift med Henrik VII och mor till Henrik VIII.

25 november 1620 gifte sig Maria Eleonora med kung Gustav II Adolf. Hon kröntes ett par dagar senare till Sveriges drottning. Paret fick tillsammans dottern Kristina.

25 november 1715 fick Sybilla Masters patent på en kvarn för majsmjöl. Hon blev därmed första person i Amerika att få ett patent på en uppfinning. Hon fick patentet i sin mans namn och för ovanlighetens skull så erkändes hon ändå som kvarnens uppfinnare.

25 november 1952 hade Agatha Christies teaterpjäs “Råttfällan” premiär i London. Pjäsen har spelats oavbrutet där ända fram till idag!

Födda

25 november 1638 föddes Katarina av Bragança som senare blev drottning av England 1662–1685 och ställföreträdande regent för Portugal 1701 och 1704-1705. Hon sägs ha infört te som sällskapsdryck i England och stadsdelen Queens i New York ska vara uppkallad till hennes ära.

25 november 1803 föddes Sophia Ahlbom, svensk tecknare, gravör, fotograf, kart och författare. Hon var också aktiv inom olika kvinnorättsorganisationer vid mitten av 1800-talet som till exempel Svenska lärarinnors pensionsförening.

25 november 1846 föddes Carrie Nation, amerikansk militant nykterhetsaktivist som gjorde sig känd för att attackera barer med en yxa

Döda

25 november 1956 dog Louie Bennett, irländsk journalist, suffragett och fackföreningskämpe, 86 år gammal.

25 november 1960 mördades systrarna Patria, Minerva och María Teresa Mirabal på order av Dominikanska republikens president Trujillo.
Systrarna hade engagerat sig i oppositionen mot presidenten vilket var motivet till mordet. Till minne av denna händelse uppmärksammas 25 november sedan 1999 som “FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s