24 november

Händelser

24 november 1190 giftes Isabella I av Jerusalem, mot sin vilja, bort med Konrad av Montferrat. Han blev hennes andra av 4 makar. Samma år besteg hon tronen i Jerusalem, efter långa maktstrider, och gjorde Konrad till sin medregent.

24 november 1429 inledde befälhavaren Jeanne d’Arc den månadslånga och misslyckade belägringen av staden La Charité-sur-Loire som intagits av burgunderna 1423.

24 november 1859 debuterade 16-åriga italienska sopranen Adelina Patti på operan i New York. Hon ses som en av 1800-talets största sångerskor.

24 november 1877 publicerades Black Beauty, skriven av brittiska författaren Anna Sewell. Boken är en av de bäst säljande romanerna genom tiderna. 1891 gavs boken ut på svenska med illustrationer av Jenny Nyström.

Födda

24 november 1852 föddes Helena Munktell, svensk tonsättare. Hon fick internationell framgång och var särskilt populär i Frankrike. Helena Munktell valdes till ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien 1915 och var en av stiftarna av Föreningen svenska tonsättare 1918.

24 november 1858 föddes Marie Bashkirtseff, ukrainsk konstnär, verksam i Paris. Hon studerade vid Académie Julian i Paris som var en av få konstskolor som antog kvinnor. Hon var mycket produktiv och ställde ut naturalistiskt influerade verk flera gånger under åren 1880-1884. Hon är också känd för sin dagbok som hon förde från tidiga tonåren fram till sin död. De gavs ut redan 1887 bara några år efter att Bashkirtseff dött. Hon skrev även artiklar i den feministiska dagstidningen La Citoyenne.

24 november 1886 föddes Margaret C Anderson, amerikansk redaktör som 1914 grundade litterära tidskriften The Little Review som introducerade och publicerade många av 1900-talets största brittiska och amerikanska författare exempelvis Ezra Pound, T.S Eliot och James Joyce.

24 november 1899 föddes Soraya Tarzi, drottning och medregent av Afghanistan, gift med kung Amanullah Khan. Hon är enda kvinna som finns på Afghanistans regentlista. Hon räknas som en av de första afghanska feministerna och var första muslimska drottning att ha en offentlig roll.

Döda

24 november 1715 dog Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp, drottning av Sverige 1654–1660, gift med Karl X Gustav. Hon var Sveriges drottning i sex år, men hade därefter stor makt fram till sin död som förmyndare för sin son Karl XI 1660–72 och sonson Karl XII 1697.

24 november 1741 dog Ulrika Eleonora, regerande drottning av Sverige 1718–1720 efter brodern Karl XIIs död

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s