23 november

Händelser

23 november 1810 debuterade Sarah Booth, brittisk skådespelerska och sångerska, på Royal Opera House i London.

23 november 1890 blev 10-åriga prinsessan Vilhelmina av Nederländerna drottning då hennes far kung Vilhelm III dog.

23 november 1905 höll författaren och debattören Frida Stéenhoff föredraget “Hvarför skola kvinnorna vänta?” i Stockholm. I föredraget argumenterade hon för kvinnlig rösträtt och satte sig emot de som ansåg att kvinnorna i Sverige inte var politiskt mogna att få fullt medborgerliga rättigheter och rösträtt. Hon menar i föredraget att kvinnorna visst är redo det ansvaret och att det vore det mest humanistiska och moderna att ge kvinnorna rösträtt.
Hela föredraget finns att läsa på Stockholmskällan på nätet för den som vill veta mer!
Stéenhoff är mest känd för att ha varit den som 1903 introducerade begreppet “feminism” i Sverige då hon höll ett föredrag med titeln ”Feminismens moral” som senare fick spridning i tryckt form.

23 november 2005 förklarades Ellen Johnson Sirleaf som vinnare i presidentvalet i Liberia som hållits några veckor innan.

Födda

23 november 1828 föddes Lotten von Düben, svensk friherrinna och fotograf som fotograferade bilderna till hennes makes stora verk “Om Lappland och lapparne, företrädesvis de svenske” som utkom 1873.

23 november 1879 föddes Sigrid Fridman, svensk skulptör och poet. Hon föddes i Haparanda, studerade i London och Paris. Hennes verk väckte uppmärksamhet och kritik. Så här i efterhand går det att se att den hårda kritiken troligtvis berodde på att hon var kvinna.

23 november 1911 föddes Mari Simmulson, i S:t Petersburg. Hon var estnisk-svensk keramiker och textilkonstnär som bland annat gjort klassiska keramikföremål för Gustavsberg och Upsala-Ekeby.

23 november 1924 föddes filippinska skådespelerskan Anita Linda som medverkat i mer än 300 film- och TV-produktioner sedan debuten 1940.

Döda

Advertisement

One thought on “23 november

  1. Prisa Herren, det var#powerfuloch välsignat möte, tusentals människor kom för att lyssna#Gospel, jag såg den Helige Andes kraft, amen pastor Amanat masih delade Guds ord, från bok av#Daniel, vi såg varje öga fullt av tårar, tack helig ande för att du besökte oss, https:// pic.twitter.com/oMxTXPmSC2 https:// pic.twitter.com/oMxTXPmSC2 https:// pic.twitter.com/oMxTXPmSC2https:// pic.twitter.com/oMxTXPmSC2
    Svara på@PastorAmanat @WaaDooWho och 9 andra
    221123 https://suzanamonika.wordpress.com/2022/11/23/221123-2/

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s