21 november

Händelser

21 november 1705 var det urpremiär för pjäsen The Basset Table på Theatre Royal Drury Lane i London. Pjäsen var skriven av Susanna Centlivre, en av få kvinnliga pjäsfötfattare vid tiden, och den hade något så ovanligt som en vetenskapskvinna i en av huvudrollerna. Intrigen i pjäsen beskrivs ungefär så här: Pjäsen handlar om Lady Reveller som hellre vill spela kortspelet Basset med sina vänner än att gifta sig. Hennes kusin Valeria, som sysslar med vetenskapliga experiment och dissekering, planeras att giftas bort av sin far. Hur ska hon lyckas undvika ett äktenskap mot sin vilja?

21 november 1804 skrev den 28-årigs franska matematikern Sophie Germain sitt första brev till den tyske matematikern Gauss och delade i brevet med sig om en del av sitt arbete kring talteori.

21 november 1922 blev Rebecca Latimer Felton 87 år från Georgia den första kvinnan att ta en plats i USA:s senat. Hon avgick dock redan följande dag.
Latimer Felton hade under årtionden varit politiskt aktiv och drivit makens politiska kampanjer. Hon var feminist och nykterhetsaktivist men också fd slavägare och rasist som förespråkade lynchningar av svarta män

21 november 1987 gifte sig framgångsrika skådespelerskan Demi Moore med den då något betydligt mindre kända kollegan Bruce Willis i Las Vegas

21 november 1992 slog svenska simmaren Louise Karlsson världsrekord på 50 meter bröstsim på tiden 31.19.

Födda

21 november 1761 föddes irländska skådespelerskan Dorothea Jordan som i ca 20 år levde tillsammans med kung Vilhelm IV av Storbritannien.

21 november 1890 föddes Tora Garm-Fex, svensk journalist och utrikeskorrespondent som jobbade för Dagens Nyheter, Vecko-Journalen och Stockholms Dagblad. Hon rapporterade bl a med målande skildringar från Ryssland 1918 under revolutionens kaos.

21 november 1897 föddes Mollie Steimer rysk-amerikansk anarkist, feminist och fackföreningsorganisatör med dramatiska vändningar i livet. Hon emigrerade tidigt till USA men utvisades därifrån p g a hennes aktivism. Hon utvisades från Stalins Sovjet till Tyskland. Från Tyskland flydde hon från nazisternas regim till Frankrike där hon arresterades men lyckades fly till Mexico

21 november 1965 föddes isländska artisten och kompositören Björk Guðmundsdóttir.

Döda

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s