17 november

Händelser

17 november 1558 dog drottning Maria I av England. Hennes efterträdare var halvsystern Elisabet I som kom att regera till sin död 1603

17 november 1880 erhöll de fyra första kvinnorna examen från London University som två år innan öppnat upp för kvinnliga studenter. 20 år senare var hela 30% av studentkåren på universitetets olika college kvinnor.

17 november 1934 gifte sig journalisten Claudia Alta “Lady Bird” Taylor med framtida presidenten Lyndon Johnson. Hon ledde under perioder hans kontor och var aktiv i kampanjandet innan Lyndon blev president.

17 november 2003 blev Britney Spears, vid 21 års ålder, den yngsta sångerskan att få en stjärna på Hollywood Walk of Fame

Födda

17 november 1785 föddes svenska poeten Julia Nyberg som var verksam under pseudonymen Euphrosyne. Hon skrev ofta korta visartade dikter med naturmotiv. Bland annat har hon skrivit texten till visan “Vårvindar friska”.

17 november 1809 föddes Elizabeth Eastlake, brittisk författare, konsthistoriker och konstkritiker som skrev regelbundet för Quarterly Review och var en viktig person i 1800-talets konstvärld i London. Hon är också känd för att ha skrivit en mycket kritisk recension av Jane Eyre.

17 november 1840 föddes Arvède Barine, fransk författare och historiker som skrev under pseudonymen Mme. Charles Vincens. Hon skrev oftast om kvinnor men skrev även litterära biografier och recensioner i kulturtidskrifter.

17 november 1862 föddes norsk-svenska juristen och diplomaten Anna Wicksell-Bugge, som bl a deltog som delegat vid Nationernas Förbunds första möte i Genève 1920. År 1921 blev hon, som enda kvinna, utsedd till ledamot av förbundets mandatkommission.

17 november 1904 föddes litauiska poeten Salomėja Nėris.

17 november 1924 föddes Maj-Briht Bergström-Walan, svensk barnmorska och psykolog som var Sveriges första auktoriserade sexolog och sexualforskare. 1996 utnämndes hon till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

17 november 1937 föddes Laila Ohlgren, svensk ingenjör som ligger bakom den gröna knappen på telefonen, dvs när man slår att telefonnumret i telefonen så kopplar den inte upp till nätet förrän hela numret blivit inmatat och knappen trycks in.
Detta var av stor betydelse i den tidiga utvecklingen av mobiltelefonin, då det med den gröna knappen blev lättare för basstationerna att upprätthålla kontakterna med mobiltelefonerna. Laila Ohlgrens idé från 1979 har sedermera blivit världsstandard.

Döda

17 november 999, 1000 eller 1001 dog den engelska drottningen Elfrida. Hon var Englands regent 978-984 och hon var den första drottningen som kröntes i England. Under sina sista år levde Elfrida i klostret Wherwell Abbey, som hon själv hade grundat 986.

17 november 1558 dog drottning Maria I av England

17 november 1796 dog Katarina den stora, efter att ha regerat Ryssland som kejsarinna i mer än 30 år. Hon tog makten efter att ha bidragit till att avsätta sin egen man i palatskuppen 1762.

17 november 2013 dog Doris Lessing, författare och nobelpristagare i litteratur 2007. Hon blev 94 år gammal.

Gillar ni innehållet i våra kanaler? Bidra till sidans underhåll eller bjud på en kaffe – swisha 20 kronor till 070-6932416.

Advertisement

One thought on “17 november

 1. alltid roligt att läsa /Lucretia
  Från Wikipedia, den fria encyklopedin
  Hoppa till navigeringHoppa till sökning
  För andra betydelser, se Lucretia (olika betydelser).

  Tizians Tarquin och Lucretia (1571). En skildring av Lucretias våldtäkt av Sextus Tarquinius.

  Willem de Poorters Lucrèce à l’ouvrage(1633). En mindre vanlig skildring av Lucretia som väver med sina damer.

  Dead Lucrecia(1804), av den katalanska skulptören Damià Campeny. Barcelona: Llotja de Mar.
  Enligt romersk tradition var Lucretia(/luːˈkriːʃə/loo-KREE-shə,Klassiskt latin:[lʊˈkreːtɪ.a]; död c.510f.Kr.), angliciserat somLucrece, enadelskvinna i det antika Rom, vars våldtäkt avSextus Tarquinius(Tarquin) och efterföljande självmord utlöste ett uppror somstörtade den romerska monarkinoch ledde till övergången av romersk regering från ettrike till enrepublik. [1] Händelsen tände missnöjets lågor över de tyranniska metoderna hos Tarquins far, Lucius Tarquinius Superbus, Roms sista kung. Som ett resultat inrättade de framstående familjerna en republik, drev den omfattande kungafamiljen Tarquin från Rom och försvarade framgångsrikt republiken mot försök tilletruskiskochlatinskintervention. [1]

  Det finns inga samtida källor till Lucretia och händelsen. Information om Lucretia, hennes våldtäkt och självmord, och konsekvensen av att detta var början på den romerska republiken, kommer från berättelserna från den romerska historikernLivyoch den grekisk-romerska historikernDionysius från Halicarnassuscirka 500 år senare. Sekundära källor om upprättandet av republiken upprepar de grundläggande händelserna i Lucretias berättelse, även om berättelserna varierar något mellan historiker. Bevisen pekar på den historiska existensen av en kvinna som heter Lucretia och en händelse som spelade en kritisk roll i monarkins undergång. Specifika detaljer kan dock diskuteras och varierar beroende på författaren. Enligt moderna källor anses Lucretias berättelse vara en del av romerskmytologi. [2] Precis somvåldtäkten av Sabine-kvinnorna ger Lucretias berättelse en förklaring till historisk förändring i Rom genom en berättelse om sexuella övergrepp mot kvinnor.

  Innehåll
  1 Tidigt liv och äktenskap
  2 Våldtäkt
  3 Självmord
  3.1 Berättelsen om Dionysios av Halikarnassos
  3.2 Berättelsen om Livy
  3.3 Berättelsen om Dio
  4 Revolution
  5 I litteratur och musik
  6 Ämne i konst
  7 Se även
  8 Referenser
  9 Externa länkar
  Tidigt liv och äktenskap
  Lucretia var dotter till magistratenSpurius Lucretiusoch hustru tillLucius Tarquinius Collatinus. [1] Äktenskapet mellan Lucretia och Collatinus avbildades som den ideala romerska unionen, eftersom både Lucretia och Collatinus troget ägnade sig åt varandra. Enligt Livy var Lucretia ett exempel på “skönhet och renhet”, liksom romerska standarder. [1] Medan hennes man var borta i strid stannade Lucretia hemma och bad för hans säkra återkomst. Precis som med Livius skiljer Dionysios skildring av Lucretia henne från resten av de romerska kvinnorna i en berättelse om männen som återvänder hem från en strid. Berättelsen börjar med ett vad mellan Tarquinius söner och deras släktingar,BrutusochCollatinus. Männen slåss om vilken av deras fruar som bäst exemplifieradesophrosyne, ett ideal av utmärkt moralisk och intellektuell karaktär. [3] Männen återvänder hem för att hitta kvinnorna som umgås med varandra, förmodligen drickande och i samtal. Däremot hittar de Lucretia ensam hemma och arbetar med sin ull i tystnad. På grund av hennes hängivenhet till sin man beskriver de romerska författarna Livy och Dionysius Lucretia som förebilden för romerska flickor. [4]

  Våldtäkt

  Lucrecia, 1525,Monogrammist I.W. verksam iCranach-ateljénc. 1520–40. Lucretia svingar en dolk före sitt självmord.
  Eftersom händelserna i berättelsen rör sig snabbt är datumet för Lucretias våldtäkt troligen samma år som det första avfasti. Dionysios från Halikarnassos sätter i år “i början av den sextioåttondeolympiaden … Isagorasär den årligaarkonteniAten”; [5] det vill säga 508/507 f.Kr. Enligt Dionysios dog Lucretia därför 508 f.Kr. Detta ungefärliga datum möts med konsensus av andra historiker; Det exakta året kan dock diskuteras inom ett intervall på cirka fem år. [6]

  Medan han var engagerad i belägringen avArdea skickade Lucius Tarquinius Superbus, den sista kungen i Rom, sin son, Tarquin, på ett militärt ärende tillCollatia. Tarquin mottogs med stor gästfrihet på guvernörens herrgård, hem för Lucius Tarquinius Collatinus, son till kungens kusin, Arruns Tarquinius, tidigare guvernör i Collatia och den första avTarquinii Collatini. Spurius Lucretius, far till Collatinus fru Lucretia och prefekt i Rom,[7] såg till att kungens son behandlades som en gäst och en figur av hans rang.

  I en variant av berättelsen,[8] Tarquin och Collatinus, på en vinfest på permittering, diskuterade fruarnas dygder när Collatinus frivilligt bestämde sig för att lösa debatten. För att göra det föreslog han att rida till sitt hem för att observera Lucretia. När de kom vävde hon med sina pigor. Partiet tilldelade henne segerpalmen och Collatinus bjöd in dem att stanna, men för tillfället återvände de till lägret. [1]

  Senare på natten gick Tarquin in i Lucretias sovrum och gick tyst runt slavarna som sov vid hennes dörr. När hon vaknade identifierade han sig och erbjöd henne två val: hon kunde underkasta sig hans sexuella närmanden och bli hans fru och framtida drottning, eller så skulle han döda henne och en av hennes slavar och placera kropparna tillsammans och sedan hävda att han hade fångat henne med äktenskapsbrott (sesexualitet i antika Romför romerska attityder till sex). I den alternativa berättelsen återvände han från lägret några dagar senare med en följeslagare för att ta upp Collatinus på sin inbjudan att besöka och blev inlagd i ett gästrum. Han gick in i Lucretias rum medan hon låg naken i sin säng och började tvätta magen med vatten, vilket väckte henne. Tarquin försökte övertyga Lucretia om att hon borde vara med honom och använde “varje argument som sannolikt kommer att påverka ett kvinnligt hjärta.” [9] Lucretia stod dock fast i sin hängivenhet till sin man, även när Tarquin hotade hennes liv och ära, medan hon slutligen våldtog henne.

  Självmord

  Lucretias död (1478-1480), avFilippino Lippi
  Berättelsen om Dionysios av Halikarnassos
  I Dionysios av Halikarnassos berättelse klädde sig Lucretia följande dag i svart och gick till sin fars hus i Rom och kastade sig ner i bönställarens position (omfamnade knäna) och grät framför sin far och make. Hon bad att få förklara sig och insisterade på att kalla vittnen innan hon berättade om sin våldtäkt. Efter att ha avslöjat våldtäkten bad hon dem om hämnd, en vädjan som inte kunde ignoreras eftersom hon talade med chefsdomaren i Rom. Medan männen diskuterade det rätta tillvägagångssättet drog Lucretia en dold dolk och knivhögg sig själv i hjärtat. Hon dog i sin fars armar, medan de närvarande kvinnorna beklagade hennes död. Enligt Dionysius, “Denna fruktansvärda scen slog romarna som var närvarande med så mycket skräck och medkänsla att de alla ropade med en röst att de hellre skulle dö tusen dödsfall för att försvara sin frihet än att drabbas av sådana övergrepp som ska begås av tyrannerna.” [10]

  Redogörelsen för Livy
  I Livys version agerar Lucretia snabbt och lugnt och bestämmer sig för att inte åka till Rom, utan skickar istället efter sin far och hennes man och ber dem att ta med en vän var för att fungera som vittne. [11] De utvalda varPublius Valerius Publicolafrån Rom ochLucius Junius Brutusfrån lägret vid Ardea. När männen väl hittat Lucretia i hennes rum får hennes förklaring av fakta männen att säga att “det är sinnet som syndar, inte kroppen, och där det inte har funnits något samtycke finns det ingen skuld.” [12] Efter att ha krävt en hämnded medan männen diskuterade saken – “Lova mig ditt högtidliga ord att äktenskapsbrytaren inte ska gå ostraffad” – [13] drog Lucretia en poignard och knivhögg sig själv i sitt hjärta.

  Berättelsen om Dio
  I Dios version är Lucretias begäran om hämnd: “Och medan jag (för jag är kvinna) ska agera på ett sätt som passar mig: du, om du är män, och om du bryr dig om dina fruar och barn, utkräva hämnd för min räkning och befria dig själv och visa tyrannerna vilken typ av kvinna de upprörde, och vilken typ av män var hennes män! Hon följer sitt uttalande genom att kasta dolken i bröstet och omedelbart dö. [14]

  I denna version påträffades Collatinus och Brutus återvända till Rom omedvetna om händelsen, informerades och fördes till dödsplatsen. Brutus råkade vara en politiskt motiverad deltagare. Genom släktskap var han en Tarquin på sin mors sida, son till Tarquinia, dotter tillLucius Tarquinius Priscus, den tredje kungen innan sist. Han var en kandidat till tronen om något skulle hända Superbus. Men enligt lag, eftersom han var en Junius på sin fars sida, var han alltså inte en Tarquin och kunde därför senare föreslå tarquinernas exil utan rädsla för sig själv. Superbus hade tagit hans arv och lämnat honom en spottstyver och hållit honom vid hovet för underhållning. [15]

  Det mindre vanliga ämnet förBrutussom håller den döda Lucretia och svär eden
  Collatinus, som såg sin fru död, blev upprörd. Han höll henne, kysste henne, ropade hennes namn och pratade med henne. Dio uppgav att efter att ha sett ödets hand i dessa händelser kallade Brutus den sörjande parten till ordning, förklarade att hans enkelhet hade varit en bluff och föreslog att de skulle driva Tarquins från Rom. När han tog tag i den blodiga dolken,[16] svor han av Mars och alla andra gudar att han skulle göra allt i sin makt för att störta Tarquiniis herravälde. Han sade att han varken skulle försonas med tyrannerna själv eller tolerera någon som skulle försonas med dem, utan skulle se på varje man som trodde något annat som en fiende, och fram till sin död skulle han med obevekligt hat förfölja både tyranniet och dess medhjälpare; Och om han skulle bryta mot sin ed bad han att han och hans barn skulle mötas med samma mål som Lucretia.

  Han förde dolken runt och varje sörjande svor samma ed vid den. De primära källorna till både Dio och Livy är överens om denna punkt: Livys version är:[17]

  Genom detta blod — mest rent före den upprördhet som kungens son åstadkom — svär jag, och ni, o gudar, jag kallar att vittna om att jag kommer att driva därav Lucius Tarquinius Superbus, tillsammans med hans förbannade hustru och hela hans blod, med eld och svärd och alla medel i min makt, och jag kommer inte att låta dem eller någon annan regera i Rom.

  Revolution

  LucretiaavLucas Cranach den äldre

  Våldtäkten, avArtemisia Gentileschi
  Huvudartikel:Störtandet av den romerska monarkin
  Den nyligen svurna revolutionära kommittén paraderade det blodiga liket av Lucretia tillForum Romanumdär det förblev utställt som en påminnelse om den vanäran som begåtts. På forumet hörde kommittén klagomål mot Tarquins och började anlita en armé för att avskaffa monarkin. Brutus “uppmanade dem att agera som män och romare och ta till vapen mot sina oförskämda fiender”[17]som svar på en plikttrogen hustrus död. Roms portar blockerades av de nya revolutionära soldaterna och fler skickades för att skydda Collatia. Vid det här laget hade en folkmassa samlats i forumet; Närvaron av domarna bland revolutionärerna höll dem i god ordning.

  Brutus var Tribune of the Celeres, ett mindre kontor med vissa religiösa plikter, som som enmagistracygav honom den teoretiska makten att kallacuriae, en organisation av patricierfamiljer som huvudsakligen användes för att ratificera kungens dekret. Han kallade dem på plats och förvandlade publiken till en auktoritativ lagstiftande församling och började ta itu med dem i ett av de mer noterade och effektiva talen i det antika Rom.

  Han började med att avslöja att hans ställning som dåre var en bluff avsedd att skydda honom mot en ond kung. Han riktade ett antal anklagelser mot kungen och hans familj: upprördheten mot Lucretia, som alla kunde se på tusenskönan, kungens tyranni,plebejernastvångsarbete i Roms diken och avlopp. I sitt tal påpekade han att Superbus hade kommit att styra genom mordet påServius Tullius, hans frus far, näst siste kung i Rom. Han “åberopade högtidligt gudarna som hämnare av mördade föräldrar.” Han föreslog att kungens fru, Tullia, faktiskt var i Rom och förmodligen var vittne till förhandlingarna från hennes palats nära forumet. Hon såg sig själv som målet för så mycket fiendskap och flydde från palatset i rädsla för sitt liv och fortsatte till lägret vid Ardea. [17]

  Brutus inledde en debatt om vilken regeringsform Rom borde ha, en debatt där mångapatriciertalade. Sammanfattningsvis föreslog han förvisningen av Tarquins från alla Roms territorier och utnämningen av eninterrexför att nominera nya domare och genomföra ett val av ratificering. De beslutade om en republikansk regeringsform med två konsuler i stället för en kung som verkställde testamentet från en patriciersenat. Detta var en tillfällig åtgärd tills de kunde överväga detaljerna mer noggrant. Brutus avsade sig all rätt till tronen. Under de följande åren delades kungens befogenheter mellan olika valda magistracies.

  En slutlig omröstning i curiae bar interimskonstitutionen. Spurius Lucretius valdes snabbt till interrex; Han var redan prefekt i staden. Han föreslog Brutus och Collatinus som de två första konsulerna och det valet ratificerades av curiae. De behövde få samtycke från befolkningen som helhet och paraderade Lucretia genom gatorna och kallade plebejerna till en juridisk församling i forumet. Väl där hörde de ett konstitutionellt tal av Brutus. Det började:[18]

  Så mycket som Tarquinius varken erhöll suveräniteten i enlighet med våra förfäders seder och lagar, eller sedan han fick den – på vilket sätt han än fick den – har han utövat den på ett hedervärt eller kungligt sätt, utan har överträffat i oförskämdhet och laglöshet alla tyranner som världen någonsin sett, mötte vi patricier tillsammans och bestämde oss för att beröva honom hans makt, Något som vi borde ha gjort för länge sedan, men som vi gör nu när en gynnsam möjlighet har erbjudits. Och vi har kallat er samman, plebejer, för att förklara vårt eget beslut och sedan be om er hjälp med att uppnå frihet för vårt land ….

  Ett allmänt val hölls och omröstningen vann till förmån för republiken. Detta avslutade monarkin, och under dessa förfaranden visades Lucretia fortfarande i forumet.

  De konstitutionella konsekvenserna av denna händelse avslutade den ärftliga kungens regeringstid; senare kejsare var dock absoluta härskarei allt utom namn. Denna konstitutionella tradition hindrade bådeJulius CaesarochOctavian Augustusfrån att acceptera en krona; Istället var de tvungna att utforma ett sammanflöde av flerarepublikanska kontorpå sina personer för att säkra absolut makt. Derasefterträdarebåde iRomoch iKonstantinopelföljde i huvudsak denna tradition, och ämbetet somtysk tysk-romersk kejsareförblev valbart snarare än ärftligt – fram till dess avskaffande iNapoleonkrigen, över 2300 år senare.

  Detalj avberättelsen om Lucretia (c.1500–01), avSandro Botticelli. Här svär medborgare med svärd monarkins störtande. [19]
  I litteratur och musik

  Marcantonio Raimondis gravyr från 1534 av hennes självmord
  Lucretia blev en viktig utföringsform av politiska och litterära ideal för olika författare genom tiderna, särskilt för att “berättelser om sexuellt våld mot kvinnor fungerar som grundläggande myter i västerländsk kultur.” [20]

  Denna målning följer traditionen att skildra denna tragiska romerska hjältinna som håller i dolken som hon så småningom kommer att döda sig själv med.
  Lucretia, avRembrandt(1664). Denna målning följer andra ikoniska skildringar: Lucretia klämmer fast dolken ögonblick innan hon tar sitt eget liv.
  Livys berättelse iAb Urbe Condita Libri (c. 25–8 f.Kr.) är den tidigaste överlevande fullständiga historiska behandlingen. I sin berättelse har hennes man skrutit om sin hustrus dygd för Tarquin och andra. Livy kontrasterar dygden hos den romerska Lucretia, som stannade kvar i sitt rum vävande, med de etruskiska damerna som festade med vänner. Ovidius berättar historien om Lucretia i bok II av hansFasti, publicerad 8 e.Kr., och koncentrerar sig på Tarquins djärva överdrivna karaktär. Senare använde Augustinusfiguren Lucretia iGuds stad (publicerad 426 e.Kr.) för att försvara äran för kristna kvinnor som hade våldtagits i Roms säck och inte hade begått självmord.

  Historien om Lucretia var en populär moralisk berättelse under senare medeltiden. Lucretia verkar förDantei avsnittet Limbo, reserverat för adelsmännen i Rom och andra “dygdiga hedningar”, i Canto IV iInferno. Christine de Pizananvände Lucretia, precis som Augustinus av Hippo gjorde, i sinDamstad och försvarade en kvinnas helighet.

  Myten berättas iGeoffrey Chaucers The Legend of Good Women, och den följer en liknande berättelse som Livys. Lucretia efterlyser sin far och make, men Chaucers berättelse har också hennes uppmaning till sin mamma och skötare också, medan Livys har både hennes far och make med en vän som vittne. Berättelsen avviker också från Livys berättelse, eftersom den börjar med att hennes man kommer hem för att överraska henne, snarare än att männen satsar på sina fruars dygd. [21]

  John Gowers Confessio Amantis (bok VII), [22] ochJohn Lydgates Princes fallberättar om myten om Lucretia. Gowers verk är en samling berättande dikter. I bok VII berättar han “Sagan om våldtäkten av Lucrece.” Lydgates arbete är en lång dikt som innehåller berättelser och myter om olika kungar och prinsar som föll från makten. Den följer deras liv från deras uppgång till makten och deras fall i motgångar. Lydgates dikt nämner Tarquins fall, Lucretias våldtäkt och självmord och hennes tal före döden. [23]

  Lucretias våldtäkt och självmord är också ämnet förWilliam Shakespeares långa diktThe Rape of Lucrece från 1594, som i stor utsträckning bygger på Ovidius behandling av berättelsen; [24] han nämner henne också iTitus Andronicus, iAs You Like It och iTwelfth Night, där Malvolio autentiserar sitt ödesdigra brev genom att upptäcka Olivias Lucrece -sigill. Shakespeare anspelar också på henne iMacbeth, och iCymbelinehänvisar han vidare till historien, men utan att nämna Lucretia vid namn. Shakespeares dikt, baserad på våldtäkten av Lucretia, bygger på början av Livys berättelse om händelsen. Dikten börjar med en satsning mellan män om deras fruars dygdighet. Shakespeare bygger på idén om Lucretia som en moralisk agent, som Livy gjorde, när han utforskar sina karaktärers svar på döden och hennes ovilja att ge efter för sin våldtäktsman. Ett direkt utdrag ur Livius används när Shakespeare inleder sin dikt med en kort prosa som heter “Argument”. Detta är den interna överläggning Lucrece led av, efter våldtäkten. [25]

  Niccolò Machiavellis komediLa Mandragolaär löst baserad på Lucretia-historien.

  Hon nämns också i dikten “Appius och Virginia” avJohn WebsterochThomas Heywood, som innehåller följande rader:

  Två sköna, men damer mest olyckliga,Har i sina ruiner rais’d avböjande Rom,Lucretia ochVirginia,

  båda ryktbara’d
  För kyskhet. [26]

  Thomas Heywoods pjäsVåldtäkten av Lucretiaär från 1607. Ämnet åtnjöt också en väckelse i mitten av nittonhundratalet; André Obeys pjäsLe Viol de Lucrèce[fr]från 1931 bearbetades av librettistenRonald DuncanförThe Rape of Lucretia, en opera från 1946 avBenjamin Brittensom hade premiär på Glyndebourne. Ernst KreneksatteEmmet Laverys librettoTarquin(1940), en version i en samtida miljö.

  Jacques Gallot (död c.1690) komponerade allemandes “Lucrèce” och “Tarquin” för barockluta.

  ISamuel Richardsons roman Pamela från 1740 citerar Mr. B. historien om Lucretia som en anledning till attPamela inte borde frukta för hennes rykte, om han skulle våldta henne. Pamela ställer honom snabbt till rätta med en bättre läsning av historien. Den koloniala mexikanska poetenSor Juana Inés de la Cruznämner också Lucretia i sin dikt “Redondillas”, en kommentar om prostitution och vem som är skyldig.

  År 1769 skrev läkarenJuan Ramisen tragedi påMenorcamed titelnLucrecia. Pjäsen är skriven påkatalanska språketmed en neoklassisk stil och är ett betydande verk från artonhundratalet skrivet på detta språk.

  1932 producerades pjäsenLucrecepå Broadway, med den legendariska skådespelerskanKatharine Cornelli titeldelen. Den framfördes mest ipantomim.

  1989 släpptes en låt med titelnThe Rape of Lucretiaav den skotska musikernMomus.

  IDonna Leons venetianska roman från 2009, Om ansiktet, hänvisar Franca Marinello till berättelsen om Tarquin och Lucrezia, som berättas iOvidius Fasti (bok II, för 24 februari, “Regifugium”) för att förklara sina handlingar för Commissario Brunetti.

  Ämne i konst
  Sedan renässansen har Lucretias självmord varit ett bestående ämne för bildkonstnärer, inklusiveTizian, Rembrandt, Dürer, Raphael, Botticelli, Jörg Breu den äldre, Johannes Moreelse, Artemisia Gentileschi, Damià Campeny, Eduardo Rosales, Lucas Cranach den äldre och andra. Oftast visas antingen våldtäktsögonblicket eller Lucretia visas ensam vid tidpunkten för hennes självmord. I båda situationerna lossas eller saknas hennes kläder, medan Tarquin normalt är klädd.

  Ämnet var en i en grupp som visade kvinnor från legenden eller Bibeln som antingen var maktlösa, somSusannaochVerginia, eller bara kunde fly från sina situationer genom självmord, somDido of Carthageoch Lucretia. [27] Dessa utgjorde en kontrapunkt till, eller undergrupp av, den uppsättning ämnen som kallasWomens makt, som visar kvinnligt våld mot eller dominans av män. Dessa avbildades ofta av samma konstnärer, och särskilt populära inordlig renässanskonst. Berättelsen om Esterlåg någonstans mellan dessa två ytterligheter. [28]

  Ämnet Lucretia som snurrar med sina damer, avbildas ibland, som i en serie av fyra gravyrer av hennes berättelse avHendrick Goltzius, som också innehåller en bankett. [29]

  Exempel med artikel
  Tarquin och Lucretia- bild i naturlig storlek av våldtäkten avTizian
  Berättelsen om Lucretia (Botticelli) – tre scener, om våldtäkten, Brutus som väcker folket och självmordet
  Lucretias självmord (Dürer) – enfigurig målning
  Lucretia och hennes man – distinkt skildring av Lucretia med en kniv och en skuggig manlig figur strax bakom. Han är antingen Tarquin eller hennes man. Av antingen Tizian ellerPalma Vecchio.
  Lucretia (Veronese)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s