15 november

Händelser

15 november 1720 tillfångatogs piraterna Anne Bonny och Mary Read av engelsmännen och fördes till Jamaica för att ställas inför rätta.

15 november 1899 bildades Københavns Tjenestepigeforening som arbetade för att förbättra hembiträdens arbetsförhållanden

15 november 1909 disputerade litteraturhistorikern Hilma Borelius med en avhandling med titeln – Erik Gustaf Geijer åren före ”affallet” – vid Lunds universitet. Hilma Borelius var en akademisk pionjär som började studera vid Lunds universitet hösten 1891. Hon började med en kurs i psykologi och fortsatte med litteratur och konsthistoria. Hon var ofta den enda kvinnan i sin klass och hon har i efterhand i artiklar beskrivit det utanförskap hon upplevde under sina första är som student vid universitetet. 1900 var hon med och bildade Lunds Kvinnliga Studentförening där hon blev ordförande. En liknande förening för kvinnliga studenter fanns sedan några år i Uppsala där hennes vän Lydia Wahlström var ordförande.
I föreningen fanns från början 24 medlemmar. 1903 bildades den lokala rösträttsföreningen i Lund och Hilma Borelius blev ordförande även där. 1902 tog hon licentiatexamen med högst betyg och därefter inledde hon sitt arbete med sin doktorsavhandling. När avhandlingen lades fram 1909 så var hon den första kvinnan i Lund att disputera litteraturhistoria och avhandlingen fick högsta betyg och en mycket fint mottagande. Året efter blev hon docent i litteraturhistoria som första kvinna i Skandinavien. Att bli docent var ett erkännande men inget betalt arbete. Först 1922 fick hon ett vikariat som professor och fick sin första lön. I ett brev till en vän skriver hon ”Det är roligt att ’leka professor’ och övermåttan välkommet att få ett avlönat arbete.” Efter vikariatet fortsatte hon arbeta vid universitetet till 1931.

15 november 1945 tog Svenska Akademien beslut om att den chilenska författaren Gabriela Mistral skulle tilldelas Nobelpriset i litteratur. Hon var den första personen från Sydamerika som fick priset.

15 november 1969 arresterades Janis Joplin vid en konsert i Tampa, Florida anklagad för “vulgärt och oanständigt språkbruk”.

15 november 1994 släppte TLC albumet CrazySexyCool. Albumet innehåller låtar som “Creep” och “Waterfalls” som blev listettor i USA och flera andra länder. Albumet sålde i 11 miljoner ex i USA, vilket gjorde TLC till en av de mest framgångsrika kvinnliga musikgrupperna någonsin.

Födda

15 november 1498 föddes Eleonora av Österrike som under sin livstid hann vara både drottning av Portugal och Frankrike under olika perioder.
Hennes bror Karl V (tyskromersk kejsare, kung av Spanien) använde henne flera gånger genom att gifta bort henne som utbyte i förhandlingar

15 november 1607 föddes Madeleine de Scudéry fransk författare och salongsvärdinna.
Hennes roman “Artamène ou le grand Cyrus” i tio band och med 2,1 miljoner ord, är en av världshistoriens längsta romaner.

Döda

Gillar ni innehållet i våra kanaler? Bidra till sidans underhåll eller bjud på en kaffe – swisha 20 kronor till 070-6932416.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s