13 november

Händelser

13 november 1160 gifte sig Alix av Champagne med kung Ludvig VII av Frankrike. Som drottning var hon politiskt aktiv även efter makens död.

13 november 1913 höll brittiska suffragettledaren Emmeline Pankhurst sitt mest välkända tal som i efterhand fått titeln “Freedom or Death”. Hon reste runt i USA för att samla pengar och stöd till rösträttsrörelsen och för att inspirera sina amerikanska medsystrar. Talet finns att läsa här

13 november 1956 avbröts bussbojkotten i Montgomery, som startats 1955 då aktivisten Rosa Parks vägrade lämna sin sittplats i en buss till en vit man, då högsta domstolen ogiltigförklarat lagen om segregerade bussar

13 november 1960 gifte sig svenska skådespelerskan May Britt Wilkens med amerikanska underhållaren Sammy Davis Jr. Giftermålet väckte uppmärksamhet då det var ett så kallat blandäktenskap vilket vid tiden var förbjudet i flera delstater i USA.

13 november 1960 genomfördes sammanslagningen av Sveriges flickors scoutförbund och Sveriges scoutförbund som tillsammans blev Svenska scoutförbundet.

Födda

13 november 1715 föddes Dorothea Erxleben, första kvinnliga läkare i Tyskland från 1754 som fått dispens av Fredrik den Store för att få studera. 1742 skrev hon ett traktat för kvinnors rätt att studera där hon analyserade hindren för kvinnor såsom hushållsarbete och barnaskötsel.

13 november 1806 föddes grevinnan Emilia Plater i Vilnius. Hon var död en polsk-litauisk revolutionär. Hon slogs i Novemberupproret och betraktas som nationalhjälte i flera av länderna som ingick i Polen-Litauen

13 november 1869 föddes Ariadna Tyrkova-Williams, rysk liberal feministisk författare och journalist. I samband med Februarirevolutionen 1917 började hon engagera sig partipolitiskt i det liberala kadettpartiet.

13 november 1869 föddes Helene Stöcker, tysk feminist, pacifist och författare som förespråkade sexualpolitiska reformer som lagliga aborter och rättigheter för lesbiska kvinnor.

Döda

13 november 1002 mördades Gunhild, dotter till Harald Blåtand, då Englands kung Ethelred II lät döda många av de danskar som bodde i England

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s