11 november

Händelser

11 november 1100 gifte sig Edith av Skottland, dotter till skotske kung Malkolm III och sankta Margareta, med Henrik I av England.

11 november 1865 tilldelades Mary Edward Walker, USA:s första kvinnliga armékirurg, Medal of Honor för sina insatser under inbördeskriget. Hon är än idag den enda kvinna som fått denna hedersbetygelse.

11 november 1889 avgjorde den belgiska förvaltningsrätten Marie Popelins överklagan mot beslutet att inte godkänna hennes inträde i det belgiska Advokatsamfundet. Domstolen avslog hennes överklagan vilket gjorde att hon inte fick verka som advokat vid belgiska domstolar.
Marie Popelin var en akademisk pionjär och den första kvinnan i Belgien att ta doktorsexamen i juridik. Hon hade 1888 ansökt om inträde för att få möjlighet att driva mål och arbeta som advokat men nekats detta.
Domstolens beslut blev internationellt uppmärksammat och användes som ett exempel på att möjligheten att utbilda sig akademiskt inte automatiskt gav kvinnor möjligheter att vara yrkesverksamma. Affaire Popelin, som fallet blev känt som, användes som ett argument i flera länder för att mer lagstiftning behövdes för att stärka kvinnors möjligheter till ett självständigt liv.

11 november 1933 släpptes låten “Riffin’ the Scotch” som blev Billie Holidays första hit!

11 november 1992 röstade Anglikanska kyrkan i England för att tillåta kvinnliga präster efter en häftig debatt och mycket jämn omröstning. Flera präster konverterade, i protest mot beslutet, till katolicismen. 1994 prästvigdes de första kvinnorna i anglikanska kyrkan.

Födda

11 november 1599 föddes Maria Eleonora av Brandenburg, drottning av Sverige 1620-1632, gift med Gustav II Adolf och mor till drottning Kristina. Hennes livshistoria är minst sagt intressant och intressant är även hur hon porträtterats i historieböckerna

11 november 1846 föddes Maude Adams, amerikansk skådespelare och dramaprofessor som främst är känd för sin drygt 1500 framträdanden som Peter Pan på Broadway.

11 november 1861 föddes Elsa Eschelsson som 1897 blev Sveriges första kvinnliga doktor i juridik och docent som inledde en akademisk karriär. Hon tog sitt liv efter att Uppsala Universitet beslutat att kvinnor, trots en lagändring, ej kunde inneha professorsämbeten inom juridik.

11 november 1886 föddes Alice Ramsay som 1909 blev den första amerikanska kvinnan att köra bil från kust till kust genom USA.

11 november 1935 föddes prisbelönta skådespelerskan Bibi Andersson som medverkat i ett 90-tal svenska och utländska produktioner.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s