6 november

Händelser

6 november 1153 undertecknades den formella freden vid Wallingford i kriget mellan kejsarinnan Matilda av England och kusinen Stefan av Blois. Inbördeskriget i England, kallat “Anarkin”, hade då pågått 19 år och som resultat av freden blev Matildas son Henrik II kung av England.

6 november 1632 blev prinsessan Kristina drottning av Sverige 5 år gammal när hennes far Gustav II Adolf stupade under slaget vid Lützen.

6 november 1947 var pionjärjournalisten Martha Rountree för första gången programledare för nystartade TV-programmet Meet the Press på amerikanska NBC. Programmet sänds än idag och är det mest långlivade i amerikansk TVhistoria. Rountree är den enda kvinna som varit programledare

6 november 2001 släpptes Britney Spears 3:e studioalbum “Britney” där hon började byta genre. Albumet blev som bäst 6:a på svenska topplistan

Födda

6 november 1479 föddes Johanna den vansinniga, drottning av Kastilien och Aragonien som ansågs galen efter att hennes make dött. Hon hölls fängslad under större delen av sitt liv antingen antingen p g a sitt psykiska tillstånd eller av maktpolitiska skäl.

6 november 1550 föddes Karin Månsdotter. Hon blev drottning av Sverige 1567 när hon, trots sitt enkla ursprung gifte sig med kung Erik XIV.

6 november 1874 föddes Helen Thompson Woolley, amerikansk psykolog och pionjärforskare om psykologiska skillnader mellan könen. Hennes studier visade bl a att män var mer kreativa och kvinnor hade bättre minne dock hittade hon fler likheter än skillnader mellan grupperna.

6 november 1938 föddes Diana E. H. Russell, Sydafrikansk författare, feminist och anti-apartheidaktivist som bla skrivit om våld mot kvinnor

Döda

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s