4 november

Händelser

4 november 1501 träffade spanska prinsessan Katarina av Aragonien för första gången sin blivande make Arthur Tudor, prins av Wales. De vigdes kort där efter men när Arthur dog några månader senare så trolovades hon med hans bror som senare blev kung Henrik VIII. När Henrik senare tröttnat på Katarina användes hennes första giftermål med Arthur som ett svepskäl för annuleringen av deras äktenskap.

4 november 1677 gifte sig Maria II av England med sin kusin Vilhelm av Oranien. 1689 blev de tillsammans Englands regenter.

4 november 1842 gifte sig Mary Todd med USAs framtida president Abraham Lincoln

4 november 1924 valdes Nellie Tayloe Ross från Wyoming som första kvinna till guvernör i USA.

4 november 1960 hade Marilyn Monroes sista fullständiga film “De missanpassade” premiär.

4 november 1991 återvände diktatorsfrun Imelda Marcos från 5 års exil till Filippinerna. Hon arresterades dagen efter för skattebrott och korruption.

Födda

4 november 1829 föddes Hanna Hammarström Sveriges första tillverkare av telefontrådar som startade en egen fabrik med bara kvinnor anställda. En stor del av det första telefonnätet byggdes med hennes tråd då hon utkonkurrerade alla de utländska leverantörerna.

4 november 1869 föddes Ida Gawell Blumenthal, svensk författare, berättare och vissångerska. Hon gick under namnet “Delsbostintan” och turnerade runt i Norden och uppträdde med svenska folkvisor och berättelser från Hälsingland. Hon turnerade även runt i svenskbygderna i USA.

4 november 1901 föddes Yi Bangja, den sista kronprinsessan av Korea som blev en bricka i det politiska spelet mellan Japan och Korea i början av 1900-talet.

4 november 1910 föddes Agda Rössel , i Kilvo utanför Gällivare. Hon var en framstående socialdemokrat som gjorde en fantastisk klassresa från arbetarklassen in i den diplomatiska världen då hon 1958 blev den första kvinnan i världen att utses till permanent ambassadör i FN.

4 november 1916 föddes Ruth Handler, amerikansk affärskvinna, ordförande i leksaksföretaget Mattel och skapare av Barbie-dockan.

4 november 1970 föddes svenska prisbelönta mezzosopranen & uppmärksammade debattören Malena Ernman.

Döda

4 november 1965 dog krigskorrespondenten Dickey Chapelle av en försåtsminerad handgranat i Vietnam. Hon var känd för sina dramatiska foton från krig och konflikter som hon rapporterade från under 40-, 50- och 60-talet.

Advertisement